Десетки жертви при нападения на талибаните в Пакистан

Десетки жертви при нападения на талибаните в Пакистан

Талибаните извършиха едно от най-смъртоносните си престъпления в Пакистан, като най-малко 28 души загинаха при атака срещу международното летище на най-големия пакистански град, Карачи.

 

Атаката започна в неделя вечерта, като вече всички бунтовници са ликвидирани. Талибаните поеха отговорност за нападението.

 

В групата чуждестранни бойци, нападнали през нощта летищетои, е имало етнически узбеки, съобщи пакистанският генерал Рихван Ахтар, предаде Ройтерс.

 

Той съобщи по телевизията, че трима от нападателите са се взривили, а седем са били убити от пакистанските сили за сигурност.

 

"Изглежда, че те са били узбеки", заяви генералът.

 

Летището на Карачи, южния пакистански мегаполис с население от над 18 милиона души, спря да обслужва полети по време на атаката, която продължи около 6 часа. Не бяха нанесени щети на самолети.

 

Атаката бе извършена в момент, когато правителството на пакистанския премиер Наваз Шариф се опитва да започне преговори с ислямисткото движение за слагане на край на конфликта.

 

Още 23-ма души загинаха снощи при самоубийствен атентат срещу два ресторанта, посещавани от шиити, в югозападното пакистанско градче Тафтан.

 

Към момента на нападението в югозападната провинция Белуджистан в двата ресторанта са се намирали шиити, които се връщали от поклонение в Иран. 23-ма от тях били убити и 7 – ранени.

 

Четирима атентатори самоубийци извършили атаката в два ресторанта, в които се намирали общо около 300 шиитски поклонници.

 

Шиитското малцинство, което е около една пета от населението на Пакистан, често става мишена на атаки от страна на радикални сунитски групировки, включително такива, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.


Пакистанската провинция Белуджистан, която граничи с Афганистан и Иран и е център на газодобивната промишленост в страната, редовно става арена на насилие.

Споделяне

Още от Свят