Десетки жертви при пореден атентат в Йемен

Най-малко 30 души са убити и 50 ранени в атентат срещу полицията в Йемен, съобщиха световните агенции.

Кола бомба избухна пред полицейско училище в йеменската столица Сана. Взривът е бил чут в целия град, над района на училище се издига черен дим.

Атентатът е бил извършен, когато пред сградата се събрали десетки кандидати за прием в полицейския колеж.

Сигурността в Йемен се влоши, след като през 2011 г. народно въстание доведе до смяна на правителството и разделение в армията, отбелязва Ройтерс. Групировката "Ал Каида на Арабския полуостров", едно от най-активните крила на организацията, предприема все повече нападения. Западни страни и държави от арабски държави от Залива се опасяват, че продължаващата нестабилност може да отслаби правителството и да даде на "Ал Каида на Арабския полуостров" възможност да започне да действа и извън Йемен.

От началото на годината в Йемен жертви на екстремистите са станали десетки служители на силите за сигурност и цивилни лица. последният голям терористичен акт в Сана бе извършен в понеделник до сграда на привърженици на движението "Ансар Аллах" (шиитски бунтовници от народността хуси). Тогава от взрив загинаха повече от 30 души, припомня ТАСС. Хусите контролират обширни райони в Йемен, включително столицата, и са смятани за врагове от сунитските въоръжени групировки, включително от йеменското крило на Ал Каида, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят