Десетки жертви при пореден атентат в Йемен

Най-малко 30 души са убити и 50 ранени в атентат срещу полицията в Йемен, съобщиха световните агенции.

Кола бомба избухна пред полицейско училище в йеменската столица Сана. Взривът е бил чут в целия град, над района на училище се издига черен дим.

Атентатът е бил извършен, когато пред сградата се събрали десетки кандидати за прием в полицейския колеж.

Сигурността в Йемен се влоши, след като през 2011 г. народно въстание доведе до смяна на правителството и разделение в армията, отбелязва Ройтерс. Групировката "Ал Каида на Арабския полуостров", едно от най-активните крила на организацията, предприема все повече нападения. Западни страни и държави от арабски държави от Залива се опасяват, че продължаващата нестабилност може да отслаби правителството и да даде на "Ал Каида на Арабския полуостров" възможност да започне да действа и извън Йемен.

От началото на годината в Йемен жертви на екстремистите са станали десетки служители на силите за сигурност и цивилни лица. последният голям терористичен акт в Сана бе извършен в понеделник до сграда на привърженици на движението "Ансар Аллах" (шиитски бунтовници от народността хуси). Тогава от взрив загинаха повече от 30 души, припомня ТАСС. Хусите контролират обширни райони в Йемен, включително столицата, и са смятани за врагове от сунитските въоръжени групировки, включително от йеменското крило на Ал Каида, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?