Десетки жертви при самоубийствени атентати в Северен Ирак

Двама атентатори камикадзе се самовзривиха почти едновременно в офисите на две съперничещи си кюрдски партии в Северен Ирак, които бяха препълнени с гости за мюсюлмансикя празник Айд ал адха, предаде Асошиейтед прес.

Жертвите от двойния атентат в Ербил може да надхвърлят сто, заяви Мохамед Ихсан, министър на човешките права в кюрдското регионално правителство. Сред тях били заместник-губернаторът на района, министри и висши служители от местната администрация.

Атентатите са извършени в сградите на Демократичната Партия на Кюрдистан и на Патриотичния съюз на Кюрдистан в град Ербил, на 325 км северно от Багдад.

Губернаторът на Ербил Акрам Минтик и заместник-премиерът на провинцията сами Абдул Рахман, са били в сградата на Демократичната партия на Кюрдистан в момента на атаката, извършена около 10.45 ч. местно време. Според кюрдския представител Мохамед Муниф двамата поздравявали гостите, когато атентаторът се приближил до тях и детонирал експлозивите, прикрепени към тялото му. Според него много хора са убити, но засега няма потвърждение от независим източник.

Около 20 иракчани са били убити при експлозия в склад за боеприпаси, станала през изминалата нощ в зоната под контрола на полската дивизия южно от Багдад, съобщи ПАП, цитирайки говорителя на дивизията Роберт Стшелецки.

Споделяне

Още от Свят