Десетки жертви при земетресение в Източна Турция

Десетки жертви при земетресение в Източна Турция

При силно земетресение в Източна Турция са загинали 57 души по последни данни, съобщиха турските власти в понеделник, цитирани от световните агенции.

Трусът от 6-та степен по скалата на Рихтер удари страната около 4.32 ч. сутринта. Епицентърът му е близо до селището Басяърт в планинската провинция Елазиг. Последван бе от повече от 40 вторични труса със сила между 5.1 и 5.5 степен.

Загиналите са жители на селищата Окчулар, Юкари Канатли и Каяли. Трусът, който е бил на малка дълбочина - 5 километра, е бил усетен и в близките окръзи – Ерзурум, Бингьол, Малатя, Диарбекир, Тунджели.

Окчулар е почти изцяло разрушено, а няколко други селища са лошо пострадали. Множество хора са затрупани от срутилите се кирпичени къщи, като спасителите работят по изваждането им изпод руините. .

Ранени са около 50 души, като повечето са пострадали в резултат на паниката след труса. Много от хората след първия трус просто са започнали да скачат през прозорците и балконите на домовете си.

Всички са били настанени в болницата в Кованджълар. Спасителните екипи и работни машини са пристигнали на мястото на бедствието, има и достатъчно линейки.

Жителите на селищата са предупредени да не се връщат по домовете си, тъй като вторичните трусове ще продължат в следващите 24 часа, според сеизмолозите от центъра в Истанбул "Кандили”

Друг по-слаб трус е бил регистриран в района на Кютахя, където жертви и ранени няма, но са били напукани стените на някои сгради.

От българското Външно министерство съобщиха, че засега няма данни за пострадали български граждани.

Турция се намира в силно сеизмичен район и често става жертва на земетресения. През 1999 г. трус с магнитуд 7.4 отне живота на 18 000 души.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?