Десетки журналисти протестираха срещу натиска от властта

"КОЙ опразни стола", попита гилдията пред Министерския съвет

Десетки журналисти от телевизии, вестници и електронни издания се събраха в сряда на протест срещу натиска, упражнявян от властта върху медиите. "Мълчанието убива", "Имаме въпроси, а не искания", "КОЙ опразни стола?" и "Къде е Ани?" бяха основните послания на гилдията към управляващите.

Събитието бе организирано пред Министерския съвет (МС) от Асоциацията на европейските журналисти в България по повод заплахите, които миналия петък си позволиха да отправят вече бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

В разстояние на около час двама последователно намекнаха в ефир, че заради критични въпроси бившата екранна парньорка на Николаев Анна Цолова е загубила работата си. Тодоров дори предупреди журналиста, че използва "силни думи", които ще му "изядат хляба". Симеонов пък заяви, че ако бил злонамерен, щял да му спретне "Викторгейт". Преди това също обърна внимание, че Николаев е останал сам в студиото.

Затова и организаторите на протеста бяха поставили три празни стола до подлеза пред бившия партиен дом и настояща сграда на Народното събрание. На тях бяха закачени лозунги, като "Медийното мълчание обслужва задкулисието". Поставянето на празните столове се оказа проблематично, тъй като от Столичната община бяха предупредили журналистите да не носят повече от три, тъй като трябвало първо да се уреди т.нар. тротоарно право, което по принцип засяга откритите заведения.

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", коментираха по време на събитието от Асоциацията на европейските журналисти в България.

 
По думите на председателя на организацията Ирина Недева, "властимащите не могат да определят редакционно съдържание". Тя призова за спазване на етични права в журналистиката, подчертвайки, че на властта трябва да ѝ стане ясно, че живеем в 21-и век и "не може да ни връщате в мрачните времена, когато някой от Централния комитет на партията ще определя какви въпроси да бъдат задавани".

След края на сутршния блок на Нова телевизия към протеста се присъедини и самият Виктор Николаев. Присъстваха и много негови колеги, както и такива от другата частна национална телевизия бТВ. Сред протестиращите бе и Къдринка Къдринова, която през лятото стана обект на заплахи от члена на СЕМ Бетина Жотева. Карикатуристът Христо Комарницки също подкрепи проявата.

Пред Министерския съвет не се появиха представители на политически сили, но дойдоха Пепи Кънчев от "Правосъдие за всеки", Николай Стайков от "Антикорупционен фонд", Арман Бабикян, Емил Джасим, Тома Белев. Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова също присъства.

По време на протеста се появи и групичка от двайсетина младежи, облечени предимно с анцузи и суитшърти, които определено не останаха незабелязани. Първоначално те опънаха плакат с призив за оставка на "г-н Симеонов", но впоследствие го прибраха и просто продължиха да стоят встрани от журналистите. Присъствието им привлече вниманието и на малкото полицаи, охраняващи проявата, които в крайна сметка ги извикаха за справка на личните документи.

Паралелно със събирането в столицата, журналисти протестираха срещу опитите за натиск от властта върху медиите и пред сградата на Областната управа във Варна. Те също донесоха празен стол. Междувременно парламентът прие оставката на Антон Тодоров, който след това коментира, че щял да се отдаде на "телевизионерство", тъй като вече имал доста подобни предложения.

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?