Десеторно поскъпва автомобилният номер по желание

Четири еднакви цифри ще струват 1500 лв., а лична комбинация – 300 лв.

Десеторно поскъпва автомобилният номер по желание

Правителството увеличи драстично таксите за регистрационните табели на автомобилите с номер по желание. Това стана с промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, съобщи правителствената информационна служба след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Причина за увеличаването на таксата на табелите на регистрационен номер по избор е засиленото търсене на такива номера и техният ограничен брой, което би довело до невъзможност за изпълнение на тази услуга, мотивира се кабинетът.

Затова таксата за ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри се увеличава от 1000 лв. на 1500 лв.

За регистрационни номера с комбинация от цифри "аа-вв", "ав-ва" и "ав-ав", където "а" и "в" са различни цифри от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв., вместо досегашните 30 лв. и 50 лв., е посочено в съобщението. Например номера "55 22", "48 84" или "13 13" вече ще струват 300 лв.

От правителството уточняват, че предлаганата услуга е специална и за нея не се прилага изискването за разходоориентиран размер на таксата.

Други промени в тарифата са свързани с определянето на единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация.

Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер. Размерът им не е посочен в правителственото съобщение.

Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н.

Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на пътно превозно средства ще облекчи гражданите. Това ще стимулира и заплащането на услугите чрез ПОС терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената "Пътна полиция" при СДВР и областните дирекции на МВР , е посочено в съобщението.

В Тарифа №4 се създава и изрична разпоредба, с която се регламентират такси за съгласуване на проекти за сигнално-охранителни и известителни системи.

Друга част от промените в Тарифа №4 е свързана с измененията в Закона за чужденците в България, приети в края на миналата година.

Те са за определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на "синя карта на ЕС" и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС. Новите тарифи не са посочени в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?