Десислава Ахладова е новият правосъден министър

Новият министър на правосъдието Десислава Ахладова приема държавния печат от доскорошния си началник

Парламентът гласува оставката на Данаил Кирилов и одобри за нов правосъден министър досегашният му заместник Десислава Ахладова.

Поредната рокада в правителството бе приета с 98 гласа "за", 45 "против" и 1 "въздържал се" в отсъствието на премиера Бойко Борисов.  До това се стигна, след като Кирилов подаде оставката си миналата седмица след разговор с премиера Бойко Борисов. Мотивите за решението така и не бяха обявени.

През август ГЕРБ обяви своя проект за нова конституция, а Данаил Кирилов призна, че той е един от нейните автори, но така и не стана ясно кои са му помагали. Така Кирилов се превърна в острието на конституционния проект, който Борисов промотира като "инструмент за рестарт на държавата". Именно заради това Кирилов изглеждаше като ключова фигура за ГЕРБ. Но все пак се раздели с позицията си. Преди това да стане той се оплака, че колко е несправедливо да го наричат от година и половина "Барни Ръбъл", без той да реагира, докато неговото обръщение "Спондж Боб" към Христо Иванов е предизвикало критики. Тогава той обяви, че има списък с 250 човека, които го наричат така и ще публикува имената им. Това обаче така и не стана. 

Депутатът от БСП Крим Зарков подчерта, че мотивите за оставката на Кирилов така и не бяха обявени. "Много е важно защо един министър си тръгва, за да знаем какво ще изискваме от следващия. Много е важно дали си тръгва защото не може да пише във Фейсбук или защото не може да пише конституция. Много е важно да знаем дали си тръгва ,защото медийното му поведение му вреди", каза Зарков.

Преди Ахладова да бъде избрана за поста, той добави: 

"Който и да изберете днес за министър, неговият провал е предварително заложен. Промените, които изисква България, не са персонални, а генерални".

В отрицателен вот след гласуването Явор Божанков от БСП обяви, че една оставка ще зарадва българските граждани и тя е на министър-председателя. "Не всички граждани", репликира го председателят на парламента Цвета Караянчева.

След като се закле като министър, Ахладова даде кратък брифинг. Пред журналистите тя посочи за свой основен приоритет реализирането на електронно правосъдие. "От 18 години съм в съдебната система, влияние от страна на някоя политическа група, която и да е тя, не е имало. Не познавам депутата Делян Пеевски", каза тя в отговор на въпрос дали депутатът от ДПС и медиен магнат има влияние в съдебната система. 

Тя коментира и публикации, в които пише, че си е купила апартамент на преференциални цени. "Жилището ми се намира в кв. "Свобода", 82 кв. м. е и е изцяло закупено с ипотечен кредит, финансирано е от банка", каза Ахладова и изтъкна, че стойността е многократно над данъчната оценка.

Новият министър каза още, че и тя не знае какви са мотивите за решението на Кирилов да подаде оставка. 

Ахладова е съдия от кариерата. Тя е родена през 1974 г. и цялата ѝ кариера преди да влезе в правосъдното министерство като заместник на Цецка Цачева е минала в съда. Първо като съдия в районен съд Перник, след това и като зам.-шеф на съда. А през 2017 г. оглави административния съд в града.

Като зам.-министър тя контролираше Агенцията по вписванията, Инспектората на правосъдното министерство, дирекцията "Българско гражданство", Централния регистър на особените залози и Националното бюро за правна помощ.

Съдия Ахладова бе замесена в един от кадровите скандали на ВСС. На 25 октомври 2016 година кадровиците на Темида трябваше за първи път да изберат шефове в системата след мащабните промени в Закона за съдебната власт. Тогава мнозинството в Съдийската колегия излъчи на този пост фаворита си в лицето на съдия Ахладова, въпреки изричното законово изискване да бъде избран друг съдия. 

Споделяне

Още от България