Десислава Атанасова ще продължи да настоява за по-нисък ДДС върху лекарствата

Още не е ясно какво ще стане с парите от противоконституционния трансфер към МЗ

Сн. БГНЕС

Здравният министър Десислава Атанасова обяви в сряда, че ще продължи да настоява за по-ниска ставка на ДДС върху лекарствата, въпреки, че преди ден финансовият министър Симеон Дянков заяви, че през следващата година няма да има промени в ДДС и не подкрепя диференцираните ставки за отделни браншове.

“Ще продължа да настоявам да има диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, защото смятам, че докато във всеки друг сектор това до различна степен би се отразило на потреблението, в сектора здравеопазване и по отношение на лекарствените продукти, наистина, трябва да има диференцирана ставка. Защото това е жизненоважно за всички, които имат нужда от потребяването на лекарствени продукти“, заяви Атанасова пред Нова телевизия.

“То ще се отрази не само на пациентите пряко, но то ще се отрази и на публичния фонд, който плаща лекарствените продукти за болнично лечение и за домашно лечение чрез здравните вноски на всички нас. Тоест ще настоявам, все още се подготвят разчетите за бюджетната 2013 година – все още Министерският съвет не е обсъждал бюджета за следващата година. Предстоят и промени в законите, включително и в Закона за данък добавена стойност от Народното събрание. Така че, мисля, че има шанс да бъде намален ДДС за лекарствата и да има диференцирана ставка“, заяви Атанасова.

Тя коментира, че ще разчита на подкрепа в парламента за по-нисък ДДС върху лекарствата и от интервюиращата я Калина Крумова, която е независим депутат, след като напусна групата на “Атака“, а отскоро се изявява като водещ в сутрешния блок.

Преди ден Дянков заяви, че диференцираният данък води до по-лесно заобикаляне на данъчната система и даде пример, че “всички страни, които в момента са във финансов колапс, са с диференциран ДДС“.

Атанасова обаче вероятно ще разчита на подкрепа за намаляване на ДДС от мнозинството на ГЕРБ в парламента.

Здравният министър съобщи, че тепърва ще се решава дали останалите пари от трансфера от НЗОК към министерството, който беше обявен за противоконституционен, ще могат да се харчат от здравната каса.

“От тези 100 млн. Министерството на здравеопазването е разходвало половината. Знам, че становището на Лекарския съюз е за останалите 50 млн. да бъде внесена законодателна поправка, така че те да се разходват за здравноосигурени пациенти. Вече това писмо е изпратено и на здравната каса, но аз мисля, че в този момент тези средства, без промяна на държавния бюджет и на Закона за бюджета на касата, не биха могли да се разходват. Ще обсъдим, разбира се, и с финансовия министър дали сега е удачно да се прави такава промяна на Закона за бюджета на здравната каса... Надявам се, че след като започне работа Народното събрание, ще имаме някакъв резултат“, коментира Атанасова.

Тя заяви още, че очаква в хода на обществената дискусия около новата методика, по която НЗОК ще плаща на болниците от догодина, да се вземат предвид всички мнения, така че тя да не е в ущърб на пациентите или на лечебните заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от България