Десислава Иванчева: България трябва да е етнически независима

снимка БГНЕС

България да остане етнически независима със собствена традиция, а не да се слеем с европейската общност. Това обяви независимият кандидат за евродепутат Десислава Иванчева в четвъртък, когато имаше възможност за кратко изказване пред медиите. Тя бе в Софийския районен съд като свидетел по старо дело за пътно-транспортно произшествие. Иванчева използва случая, за да направи бързо и импровизирано представяне на политическата си платформа.

Бившата кметица на "Младост" е осъдена на 20 години затвор на първа инстанция за искане на подкуп и се обявява за жертва на репресивния апарат и управляващата партия ГЕРБ.

"Имаме достатъчно енергия да се борим, не само в България, но и извън България, защото е ясно, че в България корупцията е доста дълбока. Ще трябва и отвън да имаме сила и смелост да задаваме въпроси, които са свързани с мафията, с правосъдието, със съдебната система. Когато си навън и си евродепутат и имаш смелостта да ги задаваш, защото има мониторинг, доклади за разследване, проследяване на субсидиите къде отиват за животновъдството и за други субсидии да се борим... И България да остане естествено етнически независима със собствена традиция, а не да се слеем с европейската общност... Но ще имаме доста сила да се борим с корупцията", каза Иванчева задъхано, за да използва краткото време за изказване, което ѝ бе отпуснато от съда.

"Надявам се да не водя кампания от ареста, защото имам право на равен старт с всички", допълни Иванчева. След това обясни, че дори и да я пуснат от ареста, тя пак няма да има равен старт, защото ще е под много по-сериозен стрес от останалите кандидати.

Бившата кметица на "Младост" каза, че ако съдът все пак ѝ откаже пускането от ареста за кампания, то нейният говорител Петър Кърджилов да се явява вместо нея.

"Той знае как мисля", обясни Десислава Иванчева. По жребий тя ще бъде първата, която ще получи право да участва в различните предизборни формати, излъчвани по БНТ и БНР.

Видеото от изявата на Иванчева в съда бе качено във Фейсбук от Хари Аничкин, който е представян публично като част от партийния проект КОД на бившия здравен министър Петър Москов.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019