Десислава Иванчева е отстранена и от втората инстанция

Заместничката ѝ се оказа уволнена още преди решението на съда

Снимка: БГНЕС

Апелативният спецсъд отстрани от длъжност обвиняемата за подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева след изпълнено със скандали заседание, продължило около 7 часа в четвъртък.

Съдебният състав, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева, потвърди решението на спецсъда, който прие преди две седмици, че ако тя остане на поста си, може да упражнява натиск над свидетели, като уволнява или наказва служители на общината.

Втората инстанция възприе доводите на колегите си, като на свой ред подчерта, че по делото има достатъчно данни, обосноваващи предположението, че Иванчева действително е поискала и взела подкуп в особено големи размери.

Магистратите отхвърлиха всички възражения на защитата за липса на достатъчно категорични доказателства, включително и твърденията на двете обвиняеми, че протоколите от записаните със специални разузнавателни средства (СРС) разговори са манипулирани от разследващите.

Галя Георгиева записа още в определението си, че повдигнатото на Иванчева обвинение е във връзка с длъжността ѝ като кмет, както и че служебното ѝ положение създава предпоставки да възпрепятства разследването.

Освен това апелативният спецсъд изрично уточни, че отстраняването ѝ от длъжност е временна мярка и не води до автоматично прекратяване на трудовите ѝ праоотношения с общината. В тази връзка съставът добави, че това решение е "израз на дължима фактическа и правна преценка, а не подмяна на изборния вот".

Повод за отстраняването на Иванчева стана подписана от нея заповед за уволнението на заместника ѝ по строителството арх. Румен Русев и смяната му с говорителя ѝ Петър Кърджилов. Столичният общински съвет (СОС) обаче побърза да избере Русев за временно и.д. кмет на "Младост", обезсмисляйки заповедта на Иванчева.

Кадрова главоблъсканица

В четвъртък правната глъвоблъсканица около казуса се оказа още по-заплетена, след като арестуваната заедно с Иванчева нейна заместничка Биляна Петрова поиска от апелативния спецсъд да провери дали тя всъщност вече не е уволнена от Русев, което би обезсмислило съдебното производство по отстраняването ѝ.

Последното се оказа вярно, след като старши юрисконсултът на общината Йоан Андреев се появи малко по-късно в съдебната зала със заповед за уволнението на Петрова, издадена от новия временен кмет на "Младост" на 4 юни.

Въпреки че тя отказа да я приеме, посочвайки, че документът не може да ѝ бъде връчен докато е в отпуска, нито пък в извънработно време на общинската администрация, магистратите приложиха заповедта по делото и прекратиха производството спрямо нея.

След това тя бе изведена против волята ѝ от залата от съдебната охрана, въпреки че настояваше да остане да слуша. Всичко това бе съпроводено от викове на активисти на "Зелен Младост", някои от които бяха изгонени от съдебния състав. Иванчева пък бе глобена с 200 лева за неспазване на реда в залата.

Причина за санкцията станаха постоянните ѝ подмятания и иронични въпроси към магистратите, свързани със ситуацията около заповедта ѝ за уволнението на Русев, провокирала спецпрокуратурата да поиска отстраняването ѝ.

Кмет или безопасна игла

"Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта, била ли съм кмет или не съм била? Аз и в момента, докато свърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има двама кметове на "Младост", обърна се в един момент Иванчева към състава, добавяйки, че "ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна, а ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла".

Заседанието продължи в този дух през целия ден, като още от началото Биляна Петрова влезе в провокативния тон на Иванчева и демонстративно се отказа от услугите на адвокатката си Ирен Савова за това заседание, заявявайки, че то е предрешено и може да я представлява резервният защитник, който така и така е назначен от държавното обвинение. Освен това настоя за отводи на всички съдии от апелативния спецсъд, което разбираемо бе отхвърлено от Галя Георгиева.

Преди началото на заседанието двете с Иванчева обявиха пред медиите, че спецпрокуратурата манипулира протоколи от записаните със СРС-та разговори по делото за подкуп срещу тях и бившия кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров.

Преди два дни Иванчева и Петрова показаха пред медиите преписи от СРС-та по делото си, от които ставаше ясно, че основният свидетел срещу тях Александър Ваклин и Дюлгеров обсъждат, че ако кметицата не вземе парите, "ще я разходим на Витоша".

Споменаваха се и инициалите на премиера Бойко Борисов и заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов в контекста на това, че Ваклин се чуди, как двамата търпят Иванчева. След което с Дюлгеров се съгласяват, че трябва да вземат мерки срещу нея, защото пречи на строителството.

След като двете разгласиха тези записи във вторник, апелативният спецсъд им даде още два дни отсрочка, за да се запознаят с нови 4 тома с материали, представени от спецпрокуратурата. В четвъртък обаче двете бяха доведени в съдебната зала с вързани с белезници зад гърбовете им ръце, така че да не могат да показват пред медиите други свои записки от СРС-та.

Изтрити реплики от СРС-тата

"Чели сме ги и сме ги преписвали. Затова с г-жа Иванчева започнахме да правим абсолютно преписване, цялостно, за да го имаме в нашите тетрадки преписано... Сега са подменени. Текстът е подобен, но подмяната е – репликите, които уличават г-н Ваклин са изтрити", заяви Петрова пред журналистите.

Помолена да уточни кои са изтритите реплики на строителния предприемач, осигурил белязаните 70 000 лева, открити в колата на двете, зам.-кметицата на "Младост" уточни, че срещу името на Ваклин вече пишело основно "не се чува". По думите ѝ заплахите към Иванчева "се прехвърлят към другия, който говори – основното е той (Ваклин) да бъде оневинен".

"Прочетох, че (Ваклин) не иска да плаща за детски площадки – по-евтино е да си купи нов кмет на следващите избори. Да, преписах го накрая – че няма смисъл от детски площадки, по-добре да плати кампанията на новия кмет. Това е по-изгодно, тъй като тя (Иванчева) пречи, може и да не разбира, но пречи на много интереси и бърка в джоба на много интереси", каза още заместничката ѝ.

Тя отново разказа и за записан разговор на Ваклин с неназован инвеститор, в който неизвестният мъж споделя, че имал оферта от прокуратурата срещу 15 000 лева разследващите да се справят с "проблема" Иванчева.

"Това е, което най-много ме шокира и ме изненада. Аз казах, че имахме заплахи още от декември месец, но вече прочитайки го и в СРС-тата – как 3 месеца никой не е взел никакви мерки, ние сме пускали оплаквания – вече почвам да се чувствам добре, че съм в ареста, защото така поне е гарантиран животът ми", продължи Петрова.

На въпрос дали в протоколите са видели реплика, че кметицата е "поставила на колене" Ваклин, както твърдеше наблюдаващият прокурор по делото Илиян Рангелов, двете отрекоха.

"На 54-а страница... Нямаме право да цитираме, защото сме заплашени от съдията, затова са ни прибрани листовете, затова са ни вързани ръцете... Значи, Ваклин, самият той казва, че е поставен на колене, а не, че аз съм казала, че съм го поставила на колене. Не знаех, че прокуратурата може да лъже, както г-н Гешев, така и този, който тука ги представлява", отговори Десислава Иванчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България