Десислава Иванчева и Биляна Петрова пак са оставени в ареста

снимка бТВ

Апелативният спецсъд за пореден път остави в ареста бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, въпреки тежкото им здравословно състояние.

Магистратите постановяват, че задържането им под стража е необходимо заради "изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията", за които са обвинени двете подсъдими. Допълват, че има риск двете жени да извършат ново престъпление, ако бъдат пуснати под домашен арест.

Апелативният спецсъд напълно игнорира въпроса как точно Иванчева и Петрова биха могли да извършат ново престъпление, ако са пуснати под домашен арест, който може да бъде контролиран стриктно с купените тази година електронни гривни. Двете са държани при ужасни условия в ареста вече над седем месеца при приключило разследване на прокуратурата и започнало по същество дело.

Досега съдия Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд два пъти пуска Иванчева и Петрова под домашен арест заради здравословното им състояние. Той обяви, че състоянието им вече пречи на способностите им да се защитават. На два пъти горната инстанция блокира неговото определение.

Знакови бяха действията на апелативните магистрати преди две седмици, когато върнаха подсъдимите в килията им още същия ден по настояване на прокуратурата.

Медицинските експертизи показват, че Десислава Иванчева е във все по-тежко психическо състояние, но не чак толкова лошо, че да не може да бъде държана в ареста. За Биляна Петрова експертизите посочват, че има частично подобряване на здравословно ѝ състояние. И за двете лекарите казват, че пускането им под домашен арест ще доведе до подобряване на здравето им.

Адвокатите на Биляна Петрова твърдят, че предписаните ѝ лекарства не се намират в следствения арест. Съдът обяснява, че обективни данни за това по делото няма, поради което отхвърля възражението.

За Десислава Иванчева вещото лице е заключило, че пускането от ареста ще допринесе за намаляването на страданията ѝ, тъй като ще позволи стриктен медицински контрол на депресията ѝ. Апелативният спецсъд казва, че този извод на вещото лице е необоснован, тъй като тя можела да лекува адекватно и в ареста.

"Предвид изложеното, съдът намира, че здравословния статус на двете подсъдими не е несъвместим с условията в следствения арест", се казва в определението на апелативния спецсъд. В него се допълва, че утежняването на психическото състояние няма как да накърни правото им на защита, защото те си имат адвокати.

Апелативният спецсъд допълва, че няма забавяне на разследването, а първоинстанционният съд полага "особено старание" за своевременно приключване на делото.

Снимки на килията на Иванчева и Петрова бяха разпространени преди седмица от омбудсмана Мая Манолова, която има изключителни правомощия да съблюдава за спазването на правата на арестантите и затворниците. Тя обяви, че условията в килията не отговарят дори на минималните изисквания за този род институции.

По-късно правосъдният министър Цецка Цачева защити условията в столичните арести и по-специално общия вид на килията на Иванчева и Петрова. Тя призна тогава, че килията изглежда стряскащо, особено тоалетната в нея, но каза, че много българи все още ползват външни тоалетни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?