Десислава Иванчева и Биляна Петрова разказват за нечовешкия тормоз в ареста

Затворени сме на аварийно осветление, моля се за бутилка топла вода да се измия

Десислава Иванчева и Биляна Петрова разказват за нечовешкия тормоз в ареста

Показните унижения, на които бяха подложени бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова както при ареста, а след това при конвоиране в болница и на съдебни заседания, вероятно бледнеят пред онова, което двете жени са принудени да преживяват в ареста. Това става ясно от първото им интервю след задържането им с белязани пари за подкуп, дадено пред бТВ и излъчено в неделя.

Ивачнеча и Петрова отново заявиха, че не са корумпирани и че рано или късно ще докажат своята невинност.

"Ако си гузен, ти ще си по-тих от тревата. Ако си корумпиран, няма да воюваш с всички, няма да отстояваш правата на хората. Хора, вярвайте, бъдете с нас, рано или късно ще докажем, че сме прави", каза Иванчева.

Тя описа ареста като много по-тежък и по-вредящ, отколкото самият затвор.

"Чувстваме се дискриминирани. Има само един затвор за жени – в Сливен, което е вид дискриминация. Не може всички от цяла България да се събираме  на едно място, а мъжете да имат почти във всяка област затвор. Нямаме равен старт с г-н Дюлгеров, тъй като той е в София – там, където си живее, ще може по всяко време да си вижда защитниците, има право на отворен престой, комуникира, движи се, има час и половина повече престой навън, има топла вода, има осветление", продължи Иванчева, която заедно с Петрова даде интервю в една от залите на Специализирания наказателен съд.

Стоим затворени на аварийно осветление, моля се за бутилка топла вода да се измия

"Ние стоим на аварийно осветление. 23 часа стоим затворени на аварийно осветление, това е кошмар. Без възможност да се проветряват помещенията, без никакъв слънчев лъч, това просто е побъркващо. Ние нямаме топла вода. Аз трябва да се моля да ми се донесе една бутилка топла вода, за да мога да се измия и още не съм отстояла правото си да ми се донесе топла вода", разказа тя.

Съвременен концлагер

"Вероятно сте гледали филми за концлагерите. Неслучайно казвам, че това е съвременен концлагер. Арестът в София е течаща, разпадаща се сграда, без въздух, без вода, без светлина. При тези условия трябва да готвиш личната си защита за делото на живота, защото тук става дума за много години. Тук реално здравето ни се уврежда всеки ден", допълни Биляна Петрова.

Двете твърдят, че прокуратурата е благосклонна към бизнесмена Александър Ваклин, който подаде дигнала за подкуп срещу тях и който свободно разгласявал данни по делото.

Иванчева нарече "отявлена лъжа" твърдението на Ваклин, че от тяхно име му е поискан подкуп. "Не съм корумпирана, във всяко заседание категорично отричаме да сме искали такъв подкуп", подчерта Десислава Иванчева. "Това е офанзива на група строители, които не са съгласни, че спазваме правилата на ЗУТ, които са свикнали да си плащат напред и да получават услуги, но в нашия район няма такива неща. Ние не правим така", заяви тя.

Не вярвам в прокуратурата и следователите

"Живеех в свят, в който си мислех, че полицията и прокуратурата са честни и отговорни, а се оказа, че не е така. Вярвам в българското правосъдие и българския съд. Не вярвам в прокуратурата и не вярвам на следователите", обяви Иванчева и продължи: "Рано или късно, ние ще докажем нашата невинност и че никога не сме искали подкуп или дар. Искали сме единствено и само площадки, озеленяване, саниране".

Петте кръга на ада: Имаше и физически тормоз, не само психически

Биляна Петрова определи последните 5 месеца като "петте кръга на ада": "Надявам се да е вярна поговорката, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни. Засега не са ни убили, имаше включително и физически тормоз върху нас, не само психически. Все още се страхувам да кажа от кого, защото не съм изведена от тази среда. Ако ви кажа, не знам дали ще съм жива утре".

"Това е вид инквизиция. Всички арести в България са в такова състояние. Идеята е държавата психически да те смачка, докато все още си невинен, и ти да прецениш има ли смисъл да се бориш, или е по-добре да си сключиш споразумение за няколко месеца – обикновено 8 месеца", коментира Десислава Иванчева.

И двете с Биляна Петрова обаче са твърди в решението си, че никога няма се съгласят на споразумение. "Рано или късно нещата ще излязат и ние ще съдим тези, които в момента ни съдят", смята Иванчева.

Когато камерите спряха да работят, Биляна Петрова допълни, че на следващите съдебни заседания ще я видим с променен външен вид. Тя иска да отреже косата си и да я дари за благотворителна кауза в знак на протест срещу безобразните условия в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България