Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Десислава Иванчева "светнала като коледна елха" с белязани пари, показания и СРС

Кметицата стояла над 5 часа с белезници на улицата, за да ѝ бъдат спазени правата

57 коментара
Шефовете на спецпрокуратурата и КПКОНПИ Иван Гешев (в средата) и Пламен Георгиев (вдясно). Сн.: БГНЕС

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, показно арестувани преди ден в центъра на София, са взели подкуп от 70 000 евро от строителен предприемач, 14 000 от които отишли за посредника в схемата и това се доказва с белязани банкноти, свидетелски показания и протоколи от използвани специални разузнавателни средства (СРС).

Това бе основното послание, отправено към медиите от ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев на нарочна пресконференция по случая в Съдебната палата в сряда.

В опит да парира всички съмнения, породени от театралното задържане на двете, продължило над 5 часа пред Спортната палата и заснето от всички медии във вторник, обвинителят цитира своя колежка от разследването, според която Иванчева и Петрова "светнали като коледна елха".

Става въпрос за изследването, при което се освидетелства, че те са имали физически контакт с намерените в колата им пари, които предварително са били белязани. Противно на обичайната практика, то бе направено в сградата на спортното министерство, докато отвън продължаваха да се тълпят журналисти и граждани.

"Това е най-голямата сума, която някога е задържана", обяви Гешев, подчертвайки, че заради това на Иванчева ще бъде повдигнато обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, което предвижда от 10 до 30 години затвор.

Прокуратурата няма особена практика по този текст от Наказателния кодекс (НК), тъй като досега никога не е залавяла подобна сума. Любопитен момент е, че за последно държавното обвинение е водило досъдебно производство по този член на НК не срещу когото и да е, а срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. То обаче бе прекратено и така и не стигна до съда.

Кметицата изнудвала "в житейски смисъл" предприемач "с европейско мислене"

От хронологията на случая, описана от Гешев и потвърдена от шефа на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, стана ясно, че всичко е започнало в началото на декември м.г. с проверка за търговия с влияние в община "Младост".

Тя била предизвикана от "множество сигнали за неправомерни действия" на общината и лично на Иванчева. По думите на Гешев тя саботирала напълно законни строителни дейности, като "изнудвала в житейски смисъл" инвеститори за различни неща – от изграждането на детски площадки и междублоково осветление до пари. Доказателства за изнудване по смисъла на НК обаче засега липсват и затова шефът на спецпрокуратурата надлежно уточни, че използва думата "житейски", а не като юрист.

През февруари проверката прераства в досъдебно производство, след като "по свои канали" КПКОНПИ получава сигнал от строителен предприемач – "човек, живял дълги години в чужбина", който нямал нагласата да си решава проблемите с "пари под масата".

Напротив – той демонстрирал "европейско мислене" и желание нещата в България да се променят за добро и затова решил да съдейства на разследващите органи, включително и като им предостави 70 000 евро, които иначе те нямало как да осигурят, за да се стигне до реалити ареста на Иванчева и Петрова.

Иванчева поискала 1.1 млн. евро, но след това направила отстъпка "за количество"

Според разследващите първоначално кметицата на "Младост" поискала от въпросния инвеститор, чието име не се споменава, главозамайващата сума от 1.1 млн. евро, която все пак паднала до 500 000 евро. След "дълги преговори" обаче все пак склонила да направи отстъпка "за количество" и се съгласила на подкуп от 250 000 евро.

Причината за своеобразната промоция била, че "житейски изнудваният" строителен предприемач имал разрешително от главния архитект на София да реализира 4 обекта с обща разгърната площ от над 49 000 кв. метра. Заради мащабите на инвестицията Иванчева отстъпила от обичайната ѝ тарифа от 20 евро на кв. метър, обясни Иван Гешев.

По какъв начин тези пазарлъци кореспондират с иначе "европейското мислене" на неназования инвеститор, разследващите така и не уточниха. Не стана ясно и защо предприемач би се решил да подкупва районен кмет с такава колосална сума при положение, че вече разполага с решение за промяна на подробния устройствен план, издадено от главния архитект на града. А от Иванчева се е искало единствено да изпрати формално съобщение до заинтересованите лица, с което да задвижи процедурата.

Борбата със строежите в зелени площи "маскирала" лични интереси

Според Гешев кметицата на "Младост" саботирала различни инвеститори именно по този начин – като забавяла и криела преписки, които дори не трябвало да минават през нея, а през съответните експерти в районната община.

Това се доказвало и от откритите при обиска в служебния ѝ кабинет стотици други преписки. "Преписката се бави, твърди се, че е загубена, а се иска нещо", поясни шефът на спецпрокуратурата с уточнението, че така са спирани "инвестиции клас А, без да има никакви законови нарушения".

По думтие му Иванчева "маскирала" тази своя неправомерна практика "с добри намерения за борба срещу строежи в зелени площи". Всъщност кметицата преследвала основно лични интереси, а облагородяването на градинки и детски площадки било изисквано от предприемачите с цел да се поддържа добрият ѝ имидж пред гражданите, сподели още Гешев.

Въпреки системните пречки, създавани от общината на съвестни инвеститори обаче, някои от тях не пожелали да разкажат писмено за проблемите си, а предпочели да ги решават самостоятелно.

"Този метод на работа беше споменат и от главния архитект на София в няколко дискусии по темата", отбеляза обвинителят, добавяйки, че Иванчева се стремяла да насочва инвестиции към една и съща строителна фирма, която обаче също не бе спомената.

Задържаната предпочела за срещата "Кристал" пред заведение до УАСГ

След като в крайна сметка се договорили за размера на подкупа, продължи разказът на Гешев, се стигнало и до момента за насрочване на среща, в която посредничил бивш кмет на район "Младост". Разследващите не пожелаха да уточнят името му, но по неофициална информация става въпрос за Петко Дюлгеров, който зае поста през 2007 г., след като бе издигнат от ГЕРБ.

Срещата обаче не се случила лесно, а била отлагана многократно от Иванчева, което предизвика въпроса – ако тя е активната част в корупционната схема, защо постоянно ще отлага момента на получаване на подкупа? По думите на Гешев една от причините за отлаганията била, че кметицата не била в кондиция "поради бурен нощен живот".

Комуникацията на Иванчева с посредника в схемата направила впечатление на разследващите с това, че заподозряната била много предпазлива – и в думите, и в действията си. Това обаче прави трудно обясним факта, че първоначално избира за място на срещата оживено заведение до Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), а впоследствие го променя с още по-оживено място – кафене в градинката "Кристал".

Според Гешев промяната в локацията се наложила заради притеснение на Иванчева, че в първото заведение ходели служители на Столичната община (СО), където тя имала работа преди срещата за подкупа. Защо градинката "Кристал", отстояща на значително по-близко разстояние от СО от УАСГ, се е сторила по-сигурно място за подобно начинание на кметицата на "Младост", Гешев обаче не обясни.

Така или иначе, "изнудваният в житейски смисъл" инвеститор дал 70 000 евро на посредника, които той занесъл в кашонче до кафенето в "Кристал", където го чакали Иванчева и Петрова. Там посредникът взел 14 000 евро от подкупа, въпреки че предварително уверявал предприемача, че цялата сума е за кметицата. След това си тръгнал, а двете задържани общинарки се насочили към колата си с останалите 56 000 евро.

Първо бил задържан посредникът – според Гешев арестът станал на "Кристал", а според Пламен Георгиев – в градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Кой от двамата греши, не бе уточнено.

Разследващите бързали да хванат Иванчева, за да не бъдат парите "изядени"

Веднага след задържането на бившия кмет на "Младост", разследващите предприели ареста и на настоящия. Защо това се случи точно на едно от оживените кръстовища в центъра на София – пред сградата на спортното министерство, Гешев обясни просто – Иванчева избрала да мине оттам, а колегите му се стремяли да я задържат възможно най-бързо и именно на там успели да я настигнат.

"Защото това са много пари – могат да бъдат хвърлени, могат да бъдат изхвърлени, могат да бъдат изядени", демонстрира особеното си чувство за хумор пред медиите спецпрокурорът, оприличил неотдавна внасянето на делото "КТБ" в съда на кацане на Луната с дизелов двигател.

Подразнен от ироничните коментари на журналистите, че мястото на ареста сякаш е било предварително избрано, за да е по-лесно достъпно за телевизионните камери и фотографите, Гешев добави, че в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) не била предвидена възможност да звънне на заподозряната и да ѝ каже откъде да мине.

Колкото до продължителния престой на двете заключени жени на улицата, обвинителят обясни, че това се налагало, за да им бъдат спазени правата по НПК и те да присъстват на всички процесуално-следствени действия – обиск на колата, сваляне на следи от вратите и опис на парите банкнота по банкнота. Нищо, че през по-голямата част от времето нито Иванчева, нито Петрова наблюдаваха действията на разследващите.

Гешев подчерта още, че през цялото време правата на двете са били гарантирани, включително и чрез повикване на линейка, тъй като на зам.-кметицата ѝ прилошало. В протоколите били вписани и общо четирима техни защитници, които направили "безброй възражения". Последното бе уточнено по повод оплакването на Иванчева, че адвокат ѝ е осигурен едва след няколко часа.

Двете задържани стояли с белезници на улицата, за да не пипат нищо

Шефът на спецпрокуратурата не пропусна да обясни и защо през всичките тези часове двете жени са стояли със заключени на гърба ръце – "защото не трябваше да пипат нищо". След което разказа история, при която заподозрян за подкуп се хвърлил в калта, заличавайки следите от белязаните пари по ръцете му. Нищо, че пред Спортната палата във вторник нямаше нито кал, нито друга субстанция, в която Иванчева би могла да се овъргаля, за да възпрепятства освидетелстването на следите от намерените в колата ѝ пари.

В заключение шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев оцени "като бивш прокурор" свършената работа, като "перфектна". Според него по случая са събрани годни доказателства, които би трябвало да доведат до изправянето на обвинените пред съда.

Думата взе и шефът на дирекция "Корупция" в комисията Антон Славчев, предложен от Георгиев на парламента за титулярен член на новия орган. Той допълни, че зад показната реализация преди ден стояли два месеца "денонощен режим". По думите му разследващите протоколирали над 20 срещи между участниците в схемата, включително и разговори на Иванчева с посредника.

"Надявам се, че и вие сте повярвали, че институциите работят, без да допускат грешки и спазвайки правата на гражданите", заключи Славчев с нетърпящ възражение тон, след което на свой ред опита да обясни, че разследващите въобще не са целяли медийното стълпотворение, съпътствало арестите във вторник, защото присъствието на журналисти "притеснявало" колегите му.

Последва реплика в залата, че ако има критики по този въпрос, трябва да ги отправи към бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, станал първоизточник на информацията за задържането на Иванчева. По този повод Гешев бе попитан в какво качество настоящият телевизионен водещ се е оказал във вихъра на спецакцията, на което прокурорът лаконично заяви: "На кибик!"

Случайното или не, краят на пресконференцията бе съпроводен от крясъците на няколко членове на сдружение "Приятели на Русия и православния свят" и "Български народен събор", които искаха обяснение защо прокуратурата неглижирала сигналите им за кражба на имот под православен храм. След кратка размяна на саркастични реплики с тях, Иван Гешев прекрати брифинга си, пресичайки възможността за повече конкретни въпроси. Предстои спецпрокуратурата да обяви кога и какви мерки за неотклонение ще поиска от спецсъда да бъдат определени на задържаните.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

57 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. brambar
  #57
 2. Георги Бочев
  #56
 3. Стефанов
  #55

  съд и пандела за корумпираната фризьорка от протестърските партийки, този път доказателствата са безспорни а сумата огромна за която се полага до 30 год. - трябва да се даде максимума от присъдата на това корумпирано създания за де се пресекат подобни опити от маргинални кметове и за в бъдеще

 4. Ангелов
  #54
 5. Ангелов
  #52

  Интересно, а кога посредникът и Иванчева са броили парите? Ако са ги били наблюдавали, що не са ги хванали тогава? Защо при ареста на посредника не е имало броене на парите на улицата? Досега Иванчева и заместничката й изнудвали за градинки, и изведнъж скочили на 1 милион, но свалили на 250 000 евро. Да се съгласиш на такава сума, значи трябва нещо много да си на зор? Въобще въпроси, въпроси

 6. boriana
  #51

  Тая работа стана наистина жалка. Един се разкайва и си признава, друг три месеца преговаря за подкуп и го крият, трети се скъсват да дават пресконференция, някой се възмущава. А въпросите и съмненията валят. Забравих имаме и разплакан премиер но по друг повод. така между другото Топлофикация София е надула сметките за март като за Северния полюс. Щастлив народ.

 7. [email protected]
  #50
 8. Георги Бочев
  #49

  Между другото от 2002 година чета тоя сайт.

 9. Георги Бочев
  #48

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.