Десислава Радева: С президента спорим за запетаи

Пътувах като средностатистически гражданин и реагирах като такъв, казва съпругата на държавния глава за случая "Луфтханза"

Десислава Радева: С президента спорим за запетаи

Президентът Румен Радев пише правилно, но понякога бърка запетаите. Това става ясно от интервю на съпругата му Десислава Радева за „24 часа”.

Той поне според мен пише много правилно. Хващала съм го с пунктуационни грешки и там настава спор, често за една запетая. Понякога той печели, понякога аз”, заявява Радева, която наскоро организира състезанието „Пазим езика си”.

Все по-малко шльокавица

Според нея отговорност отношение към езика започва да се превръща в тенеденция. Все по-често млади хора използват кирилица и в социалните мрежи, вместо да изписват български думи с латински букви или т.нар. ”шльокавица”.

Да, тя беше модерна, но мисля, че нейното време отминава. Повечето деца споделят, че все по-рядко я употребяват в есемесите, фейсбук, вайбър. Сами знаем, че изписването на български думи с латински букви е предпоставка за грешки в правописа”, заявява съпругата на президента.

Според мен, за да можеш да се изразяваш добре на чужд език, трябва много добре да владееш своя собствен. Да имаш сериозен речников запас. Четенето на книги е безценен помощник в това отношение”, казва още Радева.

На въпрос дали самата тя не използва чуждици, Радева заявява, че го прави, но това е неизбежно. Освен това за изявите си в социални мрежи, казва, че не пише научен труд.

Да, употребявам чуждици. Според мен те не бива да бъдат отричани или анатемосвани. Важното е да не се прекалява с употребата им и да се знае значението им. Признавам, че имам някои много удобни, паразитни, ако щете. Но в крайна сметка във фейбук не пиша научен труд. Това е социална мрежа, профилът ми е личен, въпреки че всеки чете моите постове както си иска. А някои – както дяволът Евангелието”, казва Радева.

Реагирах емоционално

Реагирах емоционално, казва Радева по повод поста си във фейсбук, в който разкритикува авикомпанията „Луфтханза” за отменен полет. Заради поста си самата тя получи много критики.

Държа да спазвам обещанията си, в случая към близо хиляда наши сънародници зад граница. Затова бе и огромното ми разочарование. Пътувах като средностатистически гражданин и реагирах като такъв”, казва тя.

На въпрос как си обяснява фиксацията върху нейните действия, Радева отговаря: „Вие сама отговорихте на последния въпрос. Пет години не видяхме съпруга до предишния президент. Сега ме има. И имам собствено мнение, което няма как да се хареса на всички”.

Споделяне

Още по темата

Още от България