Десислава Радева се срещна с хора от "София прайд"

Десислава Радева

Представители на "София прайд" са се срещнали с Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев, която по-рано този месец излезе с пространен коментар за гей парада в София и се обърна към участниците в него: "мили прайдващи, ...не преигравайте".

"По време на срещата представихме на г-жа Радева всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране на ЛГБТИ хората в България. Акцент в срещата ни бяха и целите на София прайд на ЛГБТИ движението у нас", съобщават от организацията, която защитава интересите на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ).

"Примери от дейността на ЛГБТИ организациите, които са част от Организационния комитет на София Прайд, станаха повод да се направи извода, че пилотно въведените добри практики не водят до мащабна промяна в нагласите заради липсата на подкрепа от страна на институциите. Г-жа Радева получи актуална информация за оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН от България и за състоянието на системата за превенция в момента.

Основното послание на срещата, с което и двете страни се съгласиха, е че преодоляването на стигмата на ЛГБТИ хората у нас ще се постигне чрез ефективен диалог между гражданите, изпълнителната и законодателната власти. За това ще допринесе и съвместната работа в широки коалиции", съобщават от "София прайд" и допълват, че срещата е протекла в приятелска атмосфера.

На 11 юни Десислава Радева разказа във Фейсбук, че като завела котарака си Чарли на ветеринар, "някак асоциативно се присетих за Прайда и се помолих вътрешно дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/ серопозитивни, дори и само с листовки".

"Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер например", написа още Радева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?