Десни депутати осъдиха репресиите срещу опозицията в Русия

„Ние, българските демократи, осъждаме насилието срещу руската опозиция и категорично настояваме да бъдат незабавно освободени нейните представители”. Това е записано в декларация на депутати от парламентарните групи на ДСБ, ОДС, БНС и независими депутати, посветена на арестите на опозиционните лидери в Русия, извършени в последните дни.

В документа се посочва, че „Русия устремено върви към авторитарен режим”. От десницата припомнят, че лидерът на опозиционната коалиция "Другата Русия" и кандидат за президент Гари Каспаров беше арестуван заедно с десетки други демонстранти за „нарушаване на обществения ред” седмица преди парламентарните избори в Русия.

Според авторите на декларацията смазването на протестите с груба и несъразмерна сила, арестите, потъпкването на свободата на словото чрез сплашване и убийства на известни журналисти и негови критици издават страха на режима на Путин от установяването на многопартийна демокрация в Русия.

В Русия има страх от разкрития за опорочаването на изборите, за което говорят и действията на официална Москва, осуетила допускането на наблюдатели на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), пише още в декларацията на десни български депутати.

Желаем за партньор в Европа свободна и благоденстваща Русия, с която да споделяме общи възгледи за демокрация и защита на човешките права, се посочва в документа.

Споделяне

Още от България