Десни екстремисти отплават в Средиземно море, за да "защитават Европа"

Десни екстремисти отплават в Средиземно море, за да "защитават Европа"

"Си Стар" е само една от многото стрелки на картата, показваща движението на корабите в Средиземно море в реално време. Тя обаче е наблюдавана с огромна тревога.

Десетина десни екстремисти, потеглили с кораба, възнамеряват да патрулират край бреговете на Либия, осъществявайки мисия, наричана от тях "Да защитим Европа". Нейната цел е да бъдат пресрещани и връщани в родината им бежанците, бягащи от гражданската война в северноафриканската страна.

Именно от Либия отплават повечето хора, които тръгват напът с ненадеждни плавателни съдове. От началото на година над 112 000 човека са стигнали до Европа по море. "Да защитим Европа" взема на прицел не само такива мигранти, а и хуманитарни организации, които спасяват корабокруширали бежанци и ги водят в Европа.

Мисията е свързана с крайнодясното общоевропейско Движение за идентичност и е подкрепяна от активисти от Германия, Австрия, Франция и Италия.

"Да защитим Европа" е активна в социалните медии на няколко езика и се радва на подкрепа от видни представители на десницата като американската писателка Британи Петибоун.

Мисията вече започва да действа в Средиземно море. 40-метровият чартърен кораб "Си Стар", който може да превозва между 100 и 200 човека, мина през Суецкия канал и се отправи към Сицилия и нейния пристанищен град Катания.

Кметът на Катания Енцо Бианко е разтревожен. "Изглежда, че единствената цел на тази мисия е да разпали конфликт", каза той и заплаши да предприеме действия, за да не позволи на "Си Стар" да акостира в Катания. Според него е "демагогия" да се говори за защита на Европа.

Германската депутатка Ула Йелпке от крайнолявата партия "Левите" осъди десните активисти, като каза, че е израз на "най-голямо презрение към човечеството, когато тези неофашисти призовават да бъдат преследвани бежанците".

Правозащитници предупреждават, че още по-опасни от десните активисти са "въоръжените наемници", които от името на либийската брегова охрана връщат бежанците в Либия и ги вкарват в лагери.

Правозащитни организации многократно предупреждават за нечовешките условия в подобни лагери и казват, че мигрантите биват хвърляни обратно във водовъртежа на насилието и мъчението, от който са избягали.

Десните активисти не мислят, че създават проблеми. За тях врагът са хуманитарните организации, които наред с италианската брегова охрана, търговските кораби и плавателните съдове на мисията на Европейския съюз "София" спасяват бежанците и ги довеждат в Европа.

"Да защитим Европа" твърди на своя уебсайт, че подобни помагачи са отговорни за смъртта на хиляди хора, удавили се в Средиземно море. Тя нарича участниците в частни спасителни операции "престъпници", които не се притесняват да работят рамо до рамо с контрабандистите на хора.

Противно на очакванията, активистите на "Да защитим Европа" може да се окажат принудени да спасяват бежанци. Морското право постановява, че всеки, който бъде намерен в смъртна опасност в морето, трябва да бъде откаран благополучно до най-близкото безопасно пристанище.

Това означава, че Морският спасителен координационен център (МСКЦ) в Рим, който отговаря за Средиземно море и координира морските спасителни усилия, може да нареди на "Си Стар" да извърши спасителни действия.

Съпредседателят на германската организация на Движението за идентичност Даниел Фис казва, че ако е необходимо, корабът ще участва в подобни спасителни усилия. Попитан какво ще се случи, ако на "Си Стар" бъде наредено да доведе бежанците в Европа, той каза: "Тогава трябва да се придържаме към морското право."

"Си Стар" още не е имал контакт с МСКЦ в Рим, а само с либийската брегова охрана.

Активистите на "Да защитим Европа" възнамеряват да останат в Средиземно море най-малко до средата на август.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?