Десни формации искат публичност на пълния доклад за АЕЦ "Белене

Когато анализите са тайни, всички плащаме многомилиардна сметка

Десни формации искат публичност на пълния доклад за АЕЦ "Белене

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да направи публичен пълния доклад за необходимостта от нова енергийна мощност в страната, изработен от екип на Българската академия на науките по поръчка на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), според който има вариант АЕЦ "Белене" да е рентабилна". Това призоваха в писмо до Петкова десните формации ДСБ/Нова Република, “Да, България”, "Зелените", БЗНС и  ДЕОС в понеделник.

Изводите от доклада бяха представени преди десетина дни и стана ясно, че нова ядрена мощност е жизнеспособна само при цена под 10.5 млн. евро, заемни средства за 70 процента от стойността на проекта при лихва под 4.5 на сто. Обяснено бе, че докладът на БАН съдържа 1000 страници, но те няма да бъдат публикувани, както и данните, на чиято база са правени сценарии и модели за недостиг на електроенергия в страната и в региона и които са били подадени от БЕХ. Точно това обаче предизвика критиките на експерти и неправителствени организации, тъй като не може да се направи независима оценка на входящите за сценариите данни и на самите модели. Публикувано бе само резюме от девет страници с изводите, но не и с начините, по които се е стигнало до тях.

Едно от оправданията да не се публикува докладът бе, че той още не е окончателно завършен и това щяло да стане в края на март 2018 г., когато се очакват и насоки за бъдещата енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. В същото време обаче министър Петкова обаче готовност да обсъди анализите на БАН както в парламента, така и публично.

Петте десни организации обръщат внимание на Петкова, че гражданите косвено плащат за изработването на доклада от БАН и имат право да се запознаят с неговото съдържание. Освен това, от думите им излиза, че е нелепо да се представят сценарии за АЕЦ "Белене", без да е напълно готов докладът, а и щом енергийният министър е обявила готовност за публични и политически дискусии, тя трябва да е готова и да обяви пълния текст на анализите.

Формациите припомнят на Петкова, че като директор на Агенцията за държавна финансова инспекция е правила ревизия на разходите по АЕЦ "Белене” тогава обяви, че са открити съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. "Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото", посочват в писмото партиите.

"Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии, без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи", пише в писмото

В него се допълва, че "между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото ви събитие с БАН, правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени". Това е допълнителна причина десните формации да изискват докладите.

"Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори, създаде така наречения "голям шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество. След като сте готови да обявите на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични", продължават десните.

Те искат Петкова да публикува всички междинни резултати от анализа за АЕЦ "Белене" - "В противен случай всички Ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората!", завършва писмото им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?