Десни формации правят "мощно движение" за промяна на статуквото

Участниците във втората партньорска среща на десни и дясноцентристки партии се споразумяха за създаване на “мощно гражданско движение от парламентарни и извънпарламентарни партии, организации, сдружения и отделни личности, за промяна на политическото статукво”.

На срещата в понеделник се събраха представители на десетина малки политически формации с дясна и дясноцентристка ориентация главно с извънпарламентарно представителство.

Не дойдоха хора на ГЕРБ, на сдружението на Димитър Абаджиев Европейски демократичен път и на Новото време, които били потвърдили участието си. Нямаше и представители на ДСБ. Присъстваше обаче зам.-председателят на СДС Иван Колчаков, който подписа протокола за създаването на движението в “лично качество” с уговорката да го представи след това в партията.

С приетия протокол участниците призовават своите членове и симпатизанти за активно участие в изборите за евродепутати, за да се осигури “достойно представителство на демократично мислещите българи”. Те се споразумяха и за постоянно действащ консултативен съвет, който да гарантира ефективността и успеха на действията им в следващите местни и парламентарни избори.

Протоколът е отворен за присъединяване към него и на други дясноцентристки партии.

В становище на работна група, формирана на първата партньорска среща, се препоръчва новият дясноцентристки проект да започне като гражданска инициатива за обединение на дясноцентристкото политическо пространство. Гражданската инициатива може да бъде регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Ръководителят на проекта “Обединена десница” Валентин Василев, който е член на СДС, заяви след края на срещата, че не е взето решение за регистрация на гражданското движение и че това ще се реши от консултативния съвет. Василев посочи, че на срещата са изказани различни предложения за име на гражданската инициатива, сред които Национален съюз "Демокрация", или проект "Обединена десница".

В отговор на въпрос лидерът на БДС "Радикали" Евгений Бакърджиев каза, че до момента са налични две листи - на СДС и на ГЕРБ, и ръководствата на политическите формации в сдружението ще решат коя листа да подкрепят. Ясно е едно - всяка една от нашите формации тук ще работи за максимален брой евродепутати от център-дясното пространство, допълни той.

Даваме си сметка, че тази инициатива започва късно и затова единственото, което можем да направим, е да призовем съмишлениците и симпатизантите си да бъдат активни в рамките на предложените дясноцентристки листи за изборите за ЕП, коментира още Валентин Василев. Той отбеляза, че дългосрочната цел са парламентарните избори, на които да се играе силно и единно. Василев предложи този модел да бъде изпробван на местните избори.

Споделяне

Още от България