Десни обсъждат следизборно шансовете на общ проект

“Времето на общите десни приказки приключи и е време за десните действия. Трябва да има единодействие там, където избирателите могат да го понесат.” Това каза във вторник депутатът от ДСБ Светослав Малинов на дискусия за бъдещето на десницата, организирана от фондация “Конрад Аденауер”.

Нека разчистим илюзиите в дясното пространство поне за засега. Нека започнем с по-ниските претенции, за да задоволим по-високи очаквания, призова Малинов седмица след изборната загуба на десния кандидат-президент Неделчо Беронов.

Според него не може да има общо дясно обединение, защото десните избиратели са твърде различни по отношение на миналото, настоящето и бъдещето.

Трябва да има всекидневни усилия на всеки един човек да се държи като десен човек, а не да се създаде изкуствено един общ десен проект, въпреки разделението, каза Малинов.

Бившият зам.-председател на СДС Николай Младенов обаче смята, че десният проект има бъдеще. Той не може да бъде осъществен, ако партиите се занимават само с различията помежду си и не разберат, че най-големият враг на дясното е цинизмът и апатията, каза Младенов.

Ако десницата не обедини своите усилия, тя ще изчезне от изборната карта, предупреди той, като призова десните партии да погледат отвъд различията си, защото общите неща са много повече от тези, които ги разделят.

В дискусията участва и Цветан Цветанов, дясна ръка на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Цветанов каза, че през последните 16 години е подкрепял синята идея. В момента ГЕРБ прави опит да привлече хората, които не отидоха да гласуват, каза той. Според него противоречието между личностите в дясно е причината за кризата в десница.

“Ако Бойко Борисов не се беше кандидатирал, щеше да има и червен кмет и в столицата,” коментира Цветанов. Той се обяви за създаване на общ блок на десните партии.

По-рано във вторник лидерът на СДС Петър Стоянов се обяви против “безплодни обединения” и изрази мнение, че СДС трябва да е центърът, около който да се конструира новото дясно пространство.

Говоренето за кризата в дясното дава възможност на левицата да се осъзнае като единствената алтернатива за управлението на страната, заяви социологът Огнян Минчев. Според него десните лидери не трябва да предлагат на хората да дойдат при тях, а да отидат при хората и да ги разберат.

По думите му има много ниши, които десните може да използват.

“България е заплашена правото на свобода на словото, заплашен е дебатът върху важните обществени решения. В България имаме ситуация на посткомунистически реформиран елит, който управлява всичко,” каза още той.

По думите му след като десницата няма глас, тя трябва да създаде нова алтернатива, основана на координатната система на бъдещето.  Хегемония на БСП крие опасности пред своето възпроизвеждане, предупреди той.

Гласовете за Волен Сидеров ще принудят управляващите да говорят като “Атака” и така освободят пространство за дебат и точно тук десните трябва да са готови да предложат своите решение и мнения, обясни Мичнев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?