Десни партии осъдиха силовата разправа с руската опозиция

Депутатите от Демократи за силна България (ДСБ) внасят в деловодството на парламента проект на декларация по повод "бруталната разправа с мирни демонстранти в Москва и Санкт Петербург". Това обяви в сряда в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

От парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов също осъди репресиите от страна на руските власти.

В същото време и Националният съвет на СДС излезе с декларация, в която се изразява “безпокойство от последните събития в Русия и задържането на мирно демонстриращи граждани, опозиционни лидери и журналисти, участващи в протестния “Марш на несъгласните”.

В понеделник Европейската комисия обяви, че възнамерява да повдигне въпроса пред руския външен министър Сергей Лавров. “Много сме разтревожени от събитията, имаме възможност да поставим въпроса на високо ниво”, каза в говорителят на ЕК, имайки предвид предстоящата среща ЕС – Русия.

Правителството на Германия, която в момента държи председателството на ЕС, първо изрази загриженост за “прекомерното насилие”, определено като “неприемливо”.

Редица европейски политици също изразиха загриженост от погазването на човешките и гражданските права в Русия.

Руските части за борба с безредиците нанесоха побой над десетки граждани и арестуваха близо 370 души по време на демонстрациите срещу антидемократичното управление на президента Владимир Путин, в които участваха близо 2 500 човека.

Никой от управляващата коалиция в България, външното министерство или президентството не е взел отношение по събитията в Москва и Петербург.

“На 14 и 15 април в Москва и Санкт Петербург милицията и специални части на руското правителство брутално разпръснаха мирни демонстрации на протестиращи срещу властта в страната. Стотици граждани бяха арестувани заедно с лидерите на опозицията. Бяха бити журналисти”, се посочва  в проектодекларацията на ДСБ. В документа пише още, че Русия е поела задължение пред ОССЕ и Съвета на Европа да съблюдава правата и свободите на демократичния свят и действията на официалните репресивни органи влизат в противоречие с този ангажимент.

Внесената от ДСБ декларация предвижда парламентът да определи като неприемлива "прекомерната употреба на сила срещу мирни демонстранти" и “настоява правителството на България да постави за разглеждане в Европейския съвет и Европейската комисия грубото нарушаване на правата и свободите в Русия".

Екатерина Михайлова коментира, че ДСБ ще настоява проектодекларацията да бъде разгледана възможно най-бързо от комисиите в НС и да бъде подложена за гласуване в пленарната зала. Според нея това би била нормалната реакция на една демократична държава и член на ЕС, призована да се противопоставя на всяко погазване на демократичните права и свободи в други държави.

Според Михайлова позицията на ДСБ е била посрещната крайно негативно от повечето парламентарни групи, основно от управляващото мнозинство. Мнението им е било, че реакция по този въпрос би била намеса в дейността на суверенна държава.

Такава реакция вече дойде от много сериозни европейски лидери, така че когато заявяваш политическа позиция за нарушаване на права и свободи , не става въпрос за намеса в  действията на чужда държава, каза зам.-председателят на ДСБ.

Според нея поведението на управляващите в момента напомня реакцията на тогавашната социалистическата партия на пуча в Русия през преди години.

СДС от своя страна смятат, че задържането на Гари Каспаров, Иля Яшин и Мария Гайдар е “заплаха за демократичните принципи на съвременното общество.”

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?