Десни партии подписаха споразумение за нов Съюз на демократичните сили

Десни партии подписаха споразумение за нов Съюз на демократичните сили

Няколко десни партии се обединиха в нов Съюз на демократичните сили, обявиха от централата на партия СДС с лидер Емил Кабаиванов в четвъртък.

Това са Съюз на демократичните сили, Обединени земеделци с лидер Петя Ставрева , Радикал-демократическа партия в България с председател Захари Петров, Българска социалдемократическа партия на Йордан Нихризов, Движение Гергьовден с председател Любин Дилов - син, и гражданско сдружение "Патриот" със съпредседател Димитър Карбов, независим депутат. Те приеха основи на обща политическа платформа, която определя политиките и ценностите на новия Съюз на демократичните сили, съобщиха от централата на партия СДС на "Раковски" 134.

"Със създаването на новия Съюза на демократичните сили десните партии поставят ново начало на партньорството в демократичната общност в България, което предлага ефективни решения на неотложните икономически, социални и политически проблеми. Всички лидери на партии в Съюза на демократичните сили се обединиха около желанието си за изчистване на псевдополитическите елити и създаване на една нова морална и съвременна политика", се казва в съобщението за създаването на новия съюз.

Още преди няколко месеца Кабаиванов обяви, че на изборите за парламент тази година оглавяваната от него партия смята да се яви или самостоятелно, или в коалиция с близки по идея партии. СДС на Кабаиванов открито демонстрира близост с ГЕРБ, а една от причините стотици активисти на партията да я напуснат и категорично да се разграничат от нея, бе колаборационистката ѝ политика с управляващите.

Анализатори считат, че новата формация ще продължи да бъде "присъдружна" на ГЕРБ организация, ако вкара в парламента свои депутати.

Странно е, обаче и друго взаимодействие – бившият депутат Любен Дилов-син, който отново влиза в коалиция със СДС, е един от основателите на движението на дългогодишния си приятел Слави Бинев – ГОРД. Бинев от своя страна, отделяйки се от "Атака“, учреди "Гражданско обединение за реална демокрация“ с претенцията, че ще бъде опозиция на Бойко Борисов. Неясно е как Любен Дилов ще успее да съчетае ролята на партньор на Борисов и негов яростен опонент.

Според предположения, обаче именно той се явява "обединяващото ядро“за бъдещи съвместни действия. По информация на Mediapool евродепутатът Бинев е един от задкулисните организаторите на протестите срещу правителството в Благоевград. Опозиционните протести в София също се свързват с името на бившия атакист, защото един от провъзгласените за организатори на шествията е Дончо Дудев, който в края на септември организира протестен митинг на ГОРД в столицата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?