Десни, центристи и социалисти в новото френско правителство

Едуар Филип

Встъпилият в длъжност в неделя нов френски президент Манюел Макрон спази обещанието си да състави кабинета, който да преодолее разделението между ляво и дясно в страната. Десни, центристи и социалисти влизат в обявения в сряда следобед кабинет, оглавяван от умерен консерватор и член на партия "Републиканците“ Едуар Филип, предаде Франс прес.

Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан, който е на 69 години, оглави министерството на външните работи. От 40 години той е близък приятел на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд. Льо Дриан е смятан за един от най-успешните министри в предишното социалистическо правителство. Смята се, че той е движещата сила зад френските антитерористични операции в Западна Африка и Близкия изток. Льо Дриан постигна и съживяване на експорта на френски оръжия, в това число и износа на изтребители "Рафал". Той е бивш университетски преподавател по история, прекарал е 35 години в политиката и е областен управител на френската област Бретан.

За министър на отбраната бе назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя е на 52 години, учила е в престижното френско Национално висше училище по администрация, говори четири езика и в е била съветник на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди. Като министър на отбраната Гулар ще е номер три в йерархията на правителството.

Вътрешен министър става социалистът Жерар Колон, 69-годишният кмет на Лион. Колон бе един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент. Колон е сенатор и е представител на центристкото течение в редиците на Социалистическата партия. В политиката е от 40 години. Защитник е на междупартийното сътрудничество - подход, който прилагаше в управлението на Лион. Сега той ще отговаря за координирането на френския отговор на вътрешните заплахи за сигурността, в това число и от страна на ислямисти.

Новият министър на икономиката е 48-годишният Брюно льо Мер. Той говори немски, проевропейски настроен е и е от дясната партия "Републиканците". През 2014 г. Льо Мер остана втори след Никола Саркози в битката за лидерския пост на "Републиканците". На първичните избори на партията миналата година той остана на пето място. Първо е бил дипломат, а след това - министър по европейските въпроси и на селското стопанство в правителството на Саркози.

В новата си роля на министър на икономиката сега той ще бъде подкрепян от друг консерватор - 34-годишния Жерал Дарманен, бивш съюзник на Саркози, заместник-председател на "Републиканците" - назначен за министър по бюджетните въпроси.

Центристът Франсоа Байру, 65-годишният лидер на партия Демократично движение, е новият министър на правосъдието. Той подкрепи Макрон още по време на кампанията за първия тур на президентските избори. На три пъти се е кандидатирал за президент на Франция. Байру е бил министър на образованието, а сега е кмет на По.

Много популярният природозащитник Никола Юло е назначен за министър за "екологичния и солидарен преход". Така Макрон спазва обещанието си да привлече в правителството си представители на гражданското общество, какъвто е 62-годишният Юло, отбелязва Ройтерс. Той е бивш телевизионен репортер, специализиран в документалните филми. Бил е съветник и на различни правителства от десницата и левицата. В правителството на Оланд той беше специален пратеник по екологичните въпроси.

За министър на териториалното единство е назначен Ришар Феран, 54-годишен депутат от социалистическата партия, който бе един от първите парламентаристи, присъединили се към движението на Макрон.

За министър по европейските въпроси е назначена 66-годишната Мариел дьо Сарнес, която е дясната ръка на Байру. Тя е експерт по европейските въпроси и е депутат в Европейския парламент от 1999 г.

Министър на спорта става Лора Флесел, състезателка по фехтовка. На 45 години тя има четири олимпийски медала и е шесткратна световна шампионка и еднократна европейска шампионка. Флесел приключи спортната си кариера през 2012 г.

В новото френско правителство има общо 18 министри, отбелязва Франс прес.

Първото му заседание, което ще бъде под председателството на Макрон, ще бъде утре, предаде ДПА. Следващите заседания ще бъдат, както обичайно, всяка сряда.

Следващият важен етап за Макрон са парламентарните избори на 11 и 18 юни, отбелязва Ройтерс. Допитвания показват, че движението на Макрон "Република, напред!" ще има най-много места в Националното събрание, долната камара на парламента. За да си осигури обаче работещо мнозинство в парламента, Макрон се заобикаля с хора, привлечени и от двете страни на разделението ляво-дясно. Така той разширява подкрепата си, а отслабва основните традиционни партии - Френската социалистическа партия и Републиканците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?