Десните: Данъчните идеи на кабинета говорят за липса на икономическа стратегия

Управляващата коалиция няма концепция за развитието на икономиката и това се отразява на предложенията ѝ за промените в данъчното облагане. Тази позицията на СДС изрази във вторник депутатът ѝ Мартин Димитров, който още преди две години пръв предложи въвеждането на плоския данък и възобнови предложението си в края на миналата година при обсъждането на данъците за 2007 г.  

Сега от управляващата коалиция са на път да опорочат тази идея, коментира Димитров. С въвеждането на предложения вариант на плосък данък за доходите до 400 лева ще се увеличи данъчното облагане, а за тези над тях ще има намаляване на данъчното бреме. Въвеждането на една ставка има смисъл, ако спечелят всички социални групи. Тогава ще има стимул да се плащат данъци и предпоставки да се свие сивата икономика, обясни още Димитров.

СДС смята да подкрепи въвеждането на данъка от 10% върху всички доходи, ако бъде запазен необлагаемият минимум и нормативно-признатите разходи, комбинирани с намаляване с 6 пункта на осигурителната тежест.

Депутатът бе подкрепен и от лидера на синята партия Пламен Юруков, според когото принципно идеята за плоския данък не е лоша.

“Наша основна цел си остава реформата на публичния сектор, защотои 8% да стане плоският данък, при положение, че бюджетът се прави по същите методи, както преди 30 години, дори и от същите хора, България не я очаква много светло икономическо бъдеще”, коментира Юруков.

Членът на ръководството на ДСБ Димитър Бъчваров също оцени като самоцелно въвеждането на плоския данък на фона на запазването на същия дял на преразпределение на бюджета.

ДСБ отдавна предлагаше да се премахне диспропорцията в облагането на труда и на капитала, като облагането на труда се снижи до това на капитала, каза пред Mediapool Бъчваров. В този смисъл въвеждането на ставка от 10% за доходите на гражданите е положителна стъпка, но лишена от логиката на цялостни данъчни промени.

В политически смисъл трябва да се отговори на въпроса кого натоварва и кого разтоварва този данък. Ако се натоварват хората с ниски доходи, как ще избягаме от проблема, че в България доходите са най-ниските от цяла Европа, попита Бъчваров. В тази връзка какво обяснение може да се даде на предложението да се премахне необлагаемият минимум, при положение, че той се въвежда, за да гарантира екзистенц минимума, каза още експертът.

По отношение на евентуалното премахване на нормативно-признатите разходи той предположи, че то се предприема за “целите на облагането”, което ще рече опростяване на администрирането на данъка.

НДСВ се оправда с МФ  

На този етап НДСВ не иска да се ангажира политически с преодоляването на проблема с облагането на ниските доходи с плосък данък от 10%, заяви пред журналисти след срещата на ръководството на партията председателят на новия ѝ политически съвет Милен Велчев. Уточнявайки, че говори като финансист, той каза още, вижда три механизма за решаване на проблема – единият е запазване на необлагаемия минимум, но в по-малък размер, а не 200 лв. Вторият вариант е рязко вдигане на минималната работна заплата, което също не е фискално обосновано, а третият вариант е пряко договаряне на синдикатите и работодателите за увеличаване на доходите.

Според Велчев вдигането на минималната заплата не е добър вариант, защото, за да се компенсира данък между 8 и 20 лева, заплатата трябва да стане 400 лева.

Той прехвърли отговорността за схемата на предлагания плосък данък с премахване на нормативно-признатите разходи на Министерството на финансите (МФ), чийто експерти я предложили на лидерите на тройната коалиция и на правителството, които я приеха на заседанието си в Евксиноград в неделя. На заседанието бяха не само лидерът, но и министрите на НДСВ.

Велчев повтори, че коалицията е поела ангажимент да компенсира хората с ниски доходи. Според него въпросът с признатите разходи остава висящ и ще бъде решен в скоро време.

Финансовият министър обеща да не вдига други данъци

В коментар пред БНР финансовият министър Пламен Орешарски обеща във вторник, че други данъци от следващата година няма да се увеличават. Той аргументира и въвеждането на ставката от 10%.

“Според мен данъкоплатците трябва да са доволни от въвеждането на ставка от 10% вместо от 15%. Тя е възможно най-ниската, която няма да доведе до значими фискални проблеми, защото фискалната стабилност е също доста важна”, каза Орешарски. По повод на премахването на нормативно-признатите разходи за свободните професии той обясни, че и сега ефективната ставка върху доходите се колебаела между 10 и 15%.

Орешарски също обеща, че успоредно с въвеждането на плоския данък ниските доходи ще бъдат индексирани или коригирани, така че “нетният разполагем доход на никого да не падне под сегашните равнища”.

Синдикатите са против

Политически конюнктурно и с непредвидими последици нарече въвеждането на плосък данък КНСБ. Предлага се необмислена политика, в която се посяга и на и без това ниските възнаграждения на преобладаващата част от трудещите се, заявиха в декларация от синдиката. Оттам заплашиха, че ще предприемат “всички възможни и допустими от закона действия, за да не допуснат неговата политическа реализация”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес