Десните и БЛС ще търсят национален консенсус за промени в здравеопазването

ДСБ, Съюз "Единство" и Българският лекарски съюз подписаха споразумение с основни мерки в здравеопазването, около които се цели да бъде постигнат национален консенсус. Документът е изпратен до всички политически сили като председателя на БЛС Цветан Райчинов изрази надежда, че "ще има поне един национален консенсус в страната – здравеопазването".

Една от мерките, заложени в документа, е поетапната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Заместник-председателят на съюза д-р Юлиан Йорданов заяви, че касата като основно финансиращ орган беше одържавена през годините и се е ползвала от политическите партии за финансиране на държавата. "Целта е тази институция отново да стане независима обществена и така да се избегне създаденият хаос", каза той.

"Приемането на принципите на споразумението ще гарантират, че здравните вноски ще бъдат използвани само за лечение на хората", допълни Петър Москов, член на ръководството на ДСБ. Той коментира, че два милиарда лева от здравните вноски са отишли за инфраструктурни проекти, визирайки одържавения резерв на НЗОК и излишъците на касата.

Лекарският съюз поиска от служебния министър на здравеопазването да се смени
Надзорният съвет на НЗОК, "за да не може сегашният управител да върши произволи".

С мерките, записани в документа, се възлага на държавата задължението да бъде гарант на качеството на медицинските услуги чрез изработване заедно със съсловните организации на система от задължителни критерии.

Предвиждат се още обособяване на институции по европейски модел и мерки за контрол в сферата на лекарствената политика, които да доведат до намаляване на цените на медикаментите и да гарантират качеството на лечението.

Споделяне

Още от България