Десните лидери, без Костов, са виновни пред избирателите си за Славков

С изключение на Демократи за силна България на Иван Костов, при скандала "Славков" десните и десноцентристките партии в България показаха неспособност да представляват адекватно прозападните настроения в страната. Това коментира политологът Димитър Аврамов пред радио "Нова Европа".

Ден след избухването на корупционните разкрития на ББС, ДСБ поискаха Славков да бъде отстранен от шефските си постове в олимпийския комитет и футболния съюз, прокуратурата да се заеме със случая, а президентът Първанов да върне ордена "Стара планина", който връчи на бившия зет на Тодор Живков.

Останалите десни партии призоваха Славков да си подаде оставката, което според Аврамов изобщо не е достатъчно по отношение на човека, предизвикал най-тежкия международен корупционен скандал в историята на България през последните години.

Обяснението за реакцията на СДС, НДСВ и другите партии, които имат претенциите да защитават прозападната ориентация на страната, според Аврамов е в неспособността на десницата да представлява адекватно хората с прозападни възгледи, хората, които искат България да бъде нормална западна страна.

"Един политик трябва да има ясна представа за това какви хора са го избрали. И ако Евгения Живкова, която представлява свързани с БСП избиратели, може да защити г-н Славков, тя със сигурност е изпълнила вота на избирателите си. Но какво се случва с избирателите от дясноцентристкия спектър? Как техните политици адекватно защитиха хората с прозападни ценности, хора, които искат публичност в начина на ръководене на публичните институции, били те спортни или не, които искат да има цивилизовано отношение между България и останалия свят? Тези хора отсъстват на фона на този скандал, а партиите им реално не защитават ценностите на своите избиратели", заяви Аврамов, който напомни откритата защита от страна на Славков на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич по време на войната в Косово, както и на Саддам Хюсеин преди година.

Според политологът, цялото българско общество носи вина заради това, че човек като Иван Славков вече 14-та година след промените продължава да представлява България. И отказът на обществото и част от неговите политици да признаят грешката и вината си при разразилия се скандал, както и снизходителното отношение на част от българските медии към Славков показва, че България все още не е готова да бъде член на ЕС от гледна точка на спазването на един морален кодекс на поведение.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?