Десните лидери няма да подават оставки, засега

Десните лидери няма да подават оставки, засега

Лидерите на четирите десни партии, подкрепили кандидат-президентската двойка Неделчо Беронов – Юлиана Николова, няма да подават оставки заради тежката изборна загуба, въпросът с политическата отговорност ще се решава тепърва на форуми на СДС, ДСБ, ДП и ЗМС. Това стана ясно на пресконференцията в изборната нощ, доминирана от основния журналистически въпрос за оставките.

Най-малкото сега имаме нужда от домашен десен скандал, това дължим на г-н Беронов и г-жа Николова, поясни лидерът на СДС Петър Стоянов.

По-рано източници от синята централа съобщиха пред Mediapool, че СДС ще иска отстраняване на лидера на ДСБ Иван Костов, който е издигнал кандидатурата на Беронов, към която впоследствие се присъедини СДС, отказвайки се от тази на лидера си Стоянов.

СДС ще лансира идеята за създаване на “дясна федерация” с приятели – основно с ГЕРБ на Бойко Борисов – за местните избори догодина, а на изборите за Европейски парламент следващата пролет ще се яви самостоятелно, твърдят източници от “Раковски” 134.

Костов: Ще е водевил, ако подавам оставка след всяка загуба

Нямам намерение да подавам оставка, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. “Правил съм го веднъж с лоши последици и считам, че ще бъде водевил, ако след всяка загуба подавам оставка”, коментира лаконично Костов.

“Оставката е винаги в моя джоб. И ако това ще направи някога СДС по-силен, без всякакво колебание ще поставя тази оставка на масата, ще върна ключовете на партийната фондация и ще остана да работя за своята партия, макар и не като лидер. Аз нямам самочувствието, че съм незаменим и след мен ще настъпи потоп”, декларира Петър Стоянов.

Председателят на ДП Александър Праматарски каза, че винаги са работили за единна кандидатура. Стои въпросът за персоналната отговорност, всяка от партиите ще реши това. Смятам, че не сбъркахме, като подкрепихме тази кандидатура, допълни той. Мнението му бе споделено и от лидера на Земеделския народен съюз Стефан Личев.

По повод “експертната” препоръка на Първанов за необходимостта от нова десница и “4 февруари” за десните партии, Петър Стоянов каза, че не приема въпрос за оставки от хора, които не са доброжелатели на десните партии и не смята да им доставя удоволствие.

Загубата на Беронов е “катастрофална”, но СДС е във “възход”

Това е най-горчивата загуба, дори по-горчива от личната ми загуба от Първанов на предишните президентски избори, заяви Петър Стоянов. Той определи загубата на Беронов като “катастрофална”, но посочи, че СДС е във възход и ако се намери човек, който да продължи тази тенденция, той е склонен да се оттегли от лидерския пост.

В същото време Стоянов отказа да носи чужда вина за тежката загуба.

Вината за изборния резултат не е на Неделчо Беронов, каза Стоянов. По думите му прекалено много се залагало на общата кандидатура на десните, но станало ясно, че “не винаги заедно можем повече”. “Ние не бяхме истински заедно”, каза лидерът на СДС.

Десният кандидат Неделчо Беронов почти шест пъти по-малко гласове от основния си съперник Георги Първанов и два пъти по-малко от Волен Сидеров.

Първанов ще спечели и без дясна подкрепа

Дължим извинение на българските десни избиратели, които сега са разкъсани за избора си на втория тур от президентските избори. Никога не съм предполагал, че ще се стигне до тук, каза Петър Стоянов. Той посочи, че е склонен да разбере хората, които са гласували за Волен Сидеров заради отчаянието. Според него обаче е невъзможно да подкрепи  Сидеров на балотаж. Това значи да зачеркна целия си живот. Но също така невъзможно ще бъде за десния кандидат да подкрепи и Първанов, допълни Стоянов.

Софиянски напуска лидерския пост в ССД

Лидерът на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски заяви, че подава оставка заради изборния резултат на десния кандидат- президент.

още

Според него на Георги Първанов не му се налага да се обръща за подкрепа към десния избирател, тъй като има прекалено голяма преднина пред Сидеров и като се мобилизира лявото пространство, той ще спечели и втория тур. 

Запитан как ще призове да се гласува на втория тур, лидерът на ДСБ каза, че ще отиде и ще зачеркне имената и на двамата кандидати. След това добави, че ще мисли през следващата седмица, като може да намери и по-красноречив начин да изрази отношението си.

България се обръща назад към миналото си преди 17 години, като подкрепи Волен Сидеров. Сидеров е отрицание на всичко, за което сме работили през тези 17 години, уточни лидерът на ДСБ.

Костов: Дълбоката криза на десницата е причина за загубата

Това е тежка загуба за нас и за българския демократичен процес като цяло, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов пред Mediapool. По думите му отговорността е на всички партии, подкрепили Беронов, както и на факта, че десницата е в дълбока криза.

“Колкото и да говори Петър Стоянов за споделени ценности, идеали и така нататък, се вижда доколко сме ги споделили от подкрепата, която Неделчо Беронов получи на тези избори. Според мен не сме съумели да убедим хората, че има сериозна алтернатива и това е следствие на собствената ни криза от 2001 г.”, заяви Костов.

Според него причините за този резултат са дългите и мъчителни, продължили месеци наред преговори за издигане на кандидат, както и неприятната процедура, която, по думите му, е отблъснала хората. “Тя започна, бе рестартирана и не достига времето за развиването на същинската кампания”, добави още Костов.

Той изтъкна и недостигът на средства за кампанията на Беронов.

По думите му десният кандидат е играл срещу тройната коалиция, която е разполагала с огромни финансови средства, както и Сидеров, който “очевидно също е разполагал с доста пари, както и собствена телевизия”.

Резултатът на Беронов е тежка загуба не само за десницата, а за българския политически процес, каза Костов.

В ДСБ бяхме убедени, че ако партията се беше явила самостоятелно на тези избори, резултатите щяха да са още по – слаби.

Бяхме абсолютно коректни към кампанията. Почтеността и коректността на ДСБ по отношение на каквато и да била политическа цел не може да се поставя под съмнение, каза Костов по време на съвместната пресконференция и допълни, че следваща цел са местните избори догодина.
Струва си да бъдем заедно, струва си да бъдем единни, когато имаме ясна цел – да не се допуска БСП във властта самостоятелно или в коалиция, каза Петър Стоянов.

На въпрос дали след резултатите от първия тур има място за още една дясна партия – тази на Бойко Борисов, лидерът на СДС каза: “Място в центъра и в дясното имат всякакви политически субекти, които не позволяват да се разширява мястото на БСП, всичко останало са лозунги и празни обобщения.”

Бойко Борисов, който по време на кампанията ту подкрепяше, ту не подкрепяше Беронов, но преди два дни все пак декларира, че дава лично рамо на десния кандидат и дори изрази съжаление, че ГЕРБ не е партия, за да го подкрепи и тя, в неделя остана безмълвен. Няма данни дали е гласувал, при положение, че нито една медия не отрази подобно събитие. След обявяването на предварителните резултати в неделя вечерта коментира пред БНТ, че не се интересува от ставащото и гледа мача.

Не знам какво е правил Борисов, няма да коментирам, заяви Стоянов.

Коментарът на Костов за Борисов беше: “Казани думи, незащитени с действия. Това за мен говори много.”

Стоянов: Не отписвайте десницата от политическите сметки

В заключение Стоянов призова десницата да не бъде отписвана от политическите сметки и заяви, че очаква мъчително и тежко възраждане.

В отговор на съветите на Първанов той припомни – преди осем години ние бяхме в кондиция да даваме високомерни съвети на левицата и обяснявахме, че Първанов е “нашият” човек в БСП. Според лидера на СДС на следващите парламентарни избори през 2009 г. ситуацията ще е е съвършено променена в полза на десните.

Споделяне

Още по темата

Още от България