Десните очакват обединение след синия форум

Заместник - председателят на БСП Румен Петков нападна лидера на СДС Надежда Михайлова заради гаража на съпруга ѝ и заяви, че лансираните от ная нови приоритети на партията са изведени от 44 -ия конгрес на социалистите.

В първата си реакция в първия ден от 14-та извънредна конференция на сините депутатът от НДСВ Атанас Щерев изрази увереност, че преодоляването на кризата в СДС ще даде възможност за коалиране на десните сили и ще спре БСП към властта.

В зависимост от резултатите и посланието, които ще излъчи конференцията, ще се определят много неща в бъдещите седмици, месеци или може би година, каза столичният кмет Стефан Софиянски пред радио НЕТ.

Той не е поканен като гост на форума и няма да ходи, за да "не носи напрежение".

"Не виждам някакво много сериозно раздвижване и смятам, че рано или късно ние ще намерим този общ език, който ще ни върне избирателите", добави той.

"В момента имаме не само лоши спомени, но и едно по-трудно настояще, особено в диалога и комуникациите", каза Софиянски, според когото трудностите може да се преодолеят. Той пожела симпатизантите да не се разделят "по позиции и по хора", а по идеи. Сега идва времето на ясните платформи, каза Софиянски.

Запитан колко партии може да поеме дясното, като се има предвид намерението на Иван Костов да прави нова партия, Софиянски каза, че това ще преценят хората.

Членът на Политическия съвет на НДСВ доц. Атанас Щерев изрази откровено очакванията си за коалиция със СДС.

СДС е важна институция в държавата и с лошата ситуация в СДС страда управлението на страната. Трябва да се преодолее една голяма криза и това ще открие възможността за управление на дясноцентристко правителство, каза доц. Атанас Щерев пред Дарик радио.

След като костовистите се махнат, останалите ще се обединим в силна дясна коалиция, каза лидерът на БДС Радикали Евгений Бакърджиев, който бе изгонен от СДС.

Надявам се с отделянето на Костовата партия от СДС да напуснат и омразата, и лошите отношения, горенето на мостове, каза Бакърджиев пред Дарик радио.

Според зам. - председателя на БСП Румен Петков СДС никога не е бил толкова далече от управлението на страната, колкото е сега. В доклада си пред конференцията Надежда Михайлова отново посочи БСП като основен политически противник.

"С този манталитет на собственик на гараж на БКП Надежда Михайлова просто ще размие дясното пространство", прогнозира Румен Петков пред Дарик радио.

Като "доста слаб и готвен под натиска на разцеплението в партията" беше определен от Петков докладът на Михайлова пред извънредната конференция. Според него петте изведени в доклада насоки, които Михайлова подчертала като приоритет, са посочени от 44-тия конгрес на БСП.

"В доклада има стремеж за лично оправдание и в него се разминава не просто ценностната система на СДС с тази на обществото, но и се говори за членство на базата на оклеветяване", смята Петков.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?