Десните подозират Първанов, че иска да легализира заграбеното от иманярската мафия

Ако частните колекции бъдат официализирани със закон, това би било ограбване на българското историческо наследство и не би било добър подход, заяви депутатката от ОДС Кина Андреева по повод идеята на президента Георги Първанов за легитимиране на частните колекции.

В Деня на народните будители президентът препоръча "амнистия" на незаконно създадени частни колекции от археологически ценности. На практика всички предмети в големите колекции са придобити от иманяри, което е вещно укривателство - престъпление по смисъла на НК. Притежателите на тези колекции или трябва да се накажат, или колекциите им да се легитимират, каза Първанов, което според него е по-реалистично.

Депутатката от ОДС посочи, че в момента най-големите частни колекционери са бивши ченгета от Държавна сигурност.

"Най-големите колекционери са хора като Димитър Иванов - всички знаят, че той е свързан с иманярската мафия, хора като Васил Божков - Черепа и други.", каза Андреева, цитирана от БТА.

По думите ѝ частните музеи трябва да се разрешат и в тях да се излагат частни колекции, но това трябва да се обмисли добре, като се полза опитът на западните държави в това отношение. Андреева припомни, че преди време мнозинството е внесло в парламента проект за закон за паметниците на културата, който според нея имал за цел да официализира доразграбването на българското културно наследство.

СДС също изразиха притеснение, че патриотичната идея да бъдат извадени всички богатства, които сега стоят скрити някъде, защото са крадени, ще обслужи тесен мафиотски кръг. Много ясно трябва да се изрази позицията на страната по този въпрос чрез закон, каза членът на НИС на СДС Младен Влашки.

Споделяне

Още от България