"Десните" предлагат единен регулатор вместо неефективните БНБ и КФН

Посочват налични мерки, чрез които замразените средства в КТБ могат да бъдат освободени

Христо Панчугов, Мария Капон, Илко Семерджиев, Жаклин Толева от коалиция "Десните". Сн. БГНЕС

"Случилото се през последните месеци ни дава основание да изпитваме силно съмнение в ефективността на БНБ и КФН като регулаторни органи и смятаме, че концентрацията им в един мощен и всеобхватен регулатор, по примера на Германия и Англия, ще даде възможност за пълноценен и интегрален поглед върху процесите в банковия сектор и финансовите пазари, както и възстановяване на доверието чрез промяна на компрометираното управление". Това заяви коалиция "Десните" в своя позиция, разпространена в понеделник.

Коалицията остро критикува БНБ заради неадекватните ѝ действия по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ), като посочва, че Законът за кредитните институции дава достатъчно правомощия на Централната банка за намеса.

"Колкото повече време минава, толкова повече вероятността банката да бъде спасена намалява. Всичко това в крайна сметка се отразява негативно на възможността собствениците на разплащателни и спестовни сметки в банката да получат своевременно своите средства. Подобно развитие от своя страна е причина за надигане на сериозно публично недоволство, което може да взриви обществения мир в навечерието на парламентарните избори на 5 октомври", смятат "Десните".

"Понастоящем в КТБ се намират освен срочни депозити на населението и на множество фирми, така също и значителен брой разплащателни и специални сметки, които български юридически лица използват в своя търговски оборот и липсата на достъп до тях сериозно затруднява не само тяхното функциониране, но и затормозява цялата икономическа активност в страната. В тази връзка предприемането на спешни мерки за освобождаване на този замразен икономически оборот е от първостепенна важност за държавата", заявяват от коалицията.

Те отбелязват, че са налични различни мерки, които могат да бъдат приложени:

- Покана към собствениците за спасяване на банката чрез увеличение на нейния капитал.
- Продажба на банката на трета страна, която да реши ликвидните и капиталовите ѝ проблеми.
- Влизане на Фонда за гарантиране на влоговете банките като мажоритарен акционер в КТБ и опит за възстановяване на банката и по-късната ѝ препродажба на друга банка или инвеститор.

Коалицията настоява в решението на създадения казус, допълнително усложнен от бездействието на българските институции, да не се включва използването на държавни средства извън необходимите за покриване на недостига във Фонда на всички гарантирани съгласно ЗГВБ депозити. В случай, че не е възможно прилагането на пазарни механизми за спасяването на КТБ, да се избере този вариант, при който използването на бюджетни средства да е минимално, при спазването на настоящата законова уредба в страната.  

"Успоредно с това настояваме разследването на виновните лица в банковия сектор и извън него да продължи и да стигне до край, като обществото бъде запознато с причините довели до затварянето на банката, както от страна на собствениците и мениджмънта на банката, така и от страна на политиците и институциите, чиито недопустими действия доведоха до сегашното неприемливо състояние", се казва в позицията.

Настояваме също така процесът по присъединяване към Европейския банков съюз да продължи без забавяне, България да предприеме активни действия страната да влезе в чакалнята на еврозоната (ERM II), както и обществото и клиентите на КТБ да бъдат редовно осведомявани за хода на предприеманите действия и постигнатите резултати", заявяват "Десните".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?