Десните с ”Български манифест за Европа” срещу "завладяването на държавата"

БЗНС на Ненчев напусна РБ и се присъедини към новата инициатива

Десните с ”Български манифест за Европа” срещу "завладяването на държавата"

Партиите ДСБ, "Да, България", форматът "Нова република", "Зелените" и ДЕОС обявиха в събота общата инициатива ”Български манифест за Европа”. Целта на манифеста е да запълни липсата на ”ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна Европейска държава” и да зададе посока за развитието на държавата.

Лидерът на ”Да, България” Христо Иванов съобщи, че БЗНС на Николай Ненчев напуска Реформаторския блок и също се присъединява към новата инициатива. Новината беше потвърдена по-късно и от самия Ненчев.

По думите на Христо Иванов новата платформа, на която днес се поставя началото, не е предизборна и не е коалиция, а инициатива, която ще работи, за да не се позволи на правителствената пропаганда да изпълни изцяло европейската тема.

"Под пропагандата и банкетния шум за европредседателството ни се извършват ежедневни атаки срещу базови права. Това е системно усилие. Създават се репресивни инструменти и се използват много бързо срещу медии и журналисти, погазват се основни принципи на правото – въвеждане на закони със задна дата. Това е опит за завладяване на държавата", коментира Иванов.

"Това не е случайност, това е опит за по-нататъшно овладяване на държавата. Тази тънка червена линия зад мен трябва да спре това", каза още той.

В събота беше представена група от експерти, които ще работят заедно за разработването на манифеста в следващите месеци. Това ще стане чрез серия от отворени публични дебати.

Сред експертите са основни лица в политическите формации - евродепутатът Светослав Малинов, дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат от РБ Мартин Димитров, бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, композиторът Стоян Михалев, политологът Христо Анастасов, преподавателят по право на ЕС д-р Христо Христев, председателят на Центъра за модернизиране на политики Юлиана Николова, експертът по информационни технологии Боян Юруков, журналистът Мария Спирова и др.

"Те имат една тежка задача - да изработят онези принципи, онези тежки задачи, чрез които България да стане пълноправен член на Европейският съюз", обясни лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

"Те не са партийци, те не са кандидати, тази платформа не е предизборна. Тя е отворена, към нея ще се присъединяват други хора. Тя е експертна и трябва да бъде дискусионна, за да се проведе един дебат, който иначе няма да се случи. Имат една задача - да ни върнат усещането за посока", коментира Христо Иванов.

Попитан каква е разликата между този проект и ”Харта 2013” и ”Манифест за републиката”, бившият лидер на ДСБ Радан Кънев коментира, че разликата е в политическата воля, която стои зад настоящата инициатива.

"Аз като действащ политик и като човек, който винаги е призовавал зад подобни граждански и експертни инициативи да има силна политическа воля, съм изключително щастлив, че това най-сетне се направи", каза Кънев.

"Това не е документ от интелектуалци или група граждани, а документ, зад който стои волята на няколко партии и техните лидери, каза той.

При представянето на проекта беше посочено, че платформата е отворена и към нея може да се присъединят още хора и организации. 

Споделяне

Още от България