Десните събраха подписите за вота на недоверие

Вече са събрани 50 подписа за внасянето на вот на недоверие, съобщи в понеделник за Mediapool  зам.-председателят на парламентарната група на ОДС Христо Кирчев.

Въпреки че всички десни политически сили в Народното събрание – ОДС, ДСБ, БНС и независимите от Демократическата партия – обявиха още преди две седмици, че подкрепят искането за вот на недоверие на кабинета и заедно изготвиха мотивите, до петък миналата седмица под документа липсваха подписите на трима от народните представители от БНС.

За да може искането да бъде внесено, е необходимо то да бъде подписано от 48 депутати.

Десните политически сили решиха първият вот на недоверие към правителството на БСП, НДСВ и ДПС да бъде заради несправяне с преодоляването на последствията от наводненията през 2005 г. Последните наводнения и направените след тях финансови разкрития показаха, че правителството явно толерира обръчи от фирми и корупционни практики, се казва още в мотивите на вота.

Няма драма с подписа ми, просто миналата седмица бях в чужбина, обясни за Mediapool съпредседателят на БНС Стефан Софиянски. В понеделник сутрин преди него под искането за вот на недоверие са се подписали и другите му колеги от БНС – Борислав Китов от БЗНС-НС и Борис Ячев от ВМРО.

През миналата седмица на отделен лист са положили подписите си и 17-те депутати от ДСБ, обясниха за Mediapool от тяхната парламентарна група.

Уведомил съм председателя на групата на ОДС Петър Стоянов и той в координация с колегите от останалите групи ще вземе решение кога да стане официалното внасяне на вота в деловодството на Народното събрание, каза за Mediapool Христо Кирчев.

Тази позиция ще даде един знак в контекста на предстоящите президентски избори, че десницата търси и може да намира общи позиции и да защитава общи принципи и действия, коментира в понеделник в интервю пред НТВ Стефан Софиянски.

Пред БНР колегата му Борислав Китов заяви, че целта на този вот е по-скоро да стане дебат за поведението на правителството, свързано с природните бедствия, но и за така наречените обръчи от фирми и дали те са нормални, или по-скоро са свързани с източването на средства. По думите му главният прокурор Борис Велчев трябва внимателно да слуша дискусията и при някои изнесени данни да се самосезира.

Преди седмица премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев коментира, че всеки вот на недоверие може да има две причини – свалянето на правителството и привличането на внимание към тези, които искат вота, и изрази увереността си, че десните политически сили преследват втората цел.

За последните 16 години нито едно българско правителство не е паднало след поискан вот на недоверие от опозицията.

Според парламентарния правилник, председателят на Народното събрание е длъжен да насрочи разискванията по вота на недоверие не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни от внасянето на искането в деловодството на Народното събрание. Гласуването на вота може да бъде не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите по искането.

На практика това означава, че ако десните политически сили не внесат искането до края на понеделник, неговото разглеждане може да бъде най-рано следващата седмица.

Споделяне

Още от България