Десните ще поискат заедно парламентът да осъди тоталитарния комунистически режим

Десните политически сили в парламента могат да се обединят около проект за обща декларация, която да осъди тоталитарните режими. Това каза в четвъртък за Mediapool Елеонора Николова от ОДС.

Преди седмица ОДС внесоха в деловодството на парламента проектодекларация в подкрепа на резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими.

Този четвъртък със свой вариант за декларация излязоха и от ДСБ. Проектът е внесен в деловодството на парламента, съобщи депутатът Николай Михайлов.

Става дума за успоредни действия, които не си противоречат, коментира за Mediapool Елеонора Николова. По думите ѝ, технологично десните парламентарни формации могат да се обединят около общ проект, тъй като става дума за една и съща идея.

Смисълът е да се гласува такава декларация в парламента и да се припромни миналото, за да не се забравя това, което се е случило, допълни Николова.

Според внесеното в четвъртък предложение от ДСБ, Народното събрание трябва недвусмислено да осъди тоталитарния комунистически режим, така както в Европа се осъжда нацизма.

Според тъмносинята опозиция, осъждането на комунистическия режим, отдаването на почит към жертвите му и противопоставянето на всички опити за реабилитацията му може да бъде основа на помирението и единството на българското общество.

Същата теза бе защитена и от ОДС.

Миналата седмица, когато сините внесоха своя проект, от името на левицата Татяна Дончева упрекна десницата, че 15 години след падането на комунизма не може да роди нищо ново. При гласуването на Резолюцията за осъждане на тоталитарните комунистически режими в ПАСЕ депутатите от БСП се въздържаха.

Не е ясно дали НДСВ – което по време на предизборни кампании се афишира като дясна или дясноцентристка партия – ще подкрепи декларацията на десните в българския парламент, или и по този въпрос ще остане лоялен партньор на БСП – бивша БКП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?