Десните спечелиха изборите в Швеция, но без пълно мнозинство

Десните спечелиха изборите в Швеция, но без пълно мнозинство

Управляващата дясноцентристка коалиция спечели парламентарните избори в Швеция, но не успя да вземе абсолютно мнозинство, съобщиха световните агенции.

Според окончателните данни коалицията на консервативната Умерена партия на премиера Фредрик Рейнфелд, в която влизат и християндемократите, либералите и Партията на центъра, е взела с 49.2% от гласовете и ще получи 172 места в 349-местния парламент.

За първи път крайнодясната антиимигрантска партия Шведски демократи влиза в парламента, като печели 20 депутатски места с 5.7% от гласовете.

Левият блок, съставен от Социалдемократите на Мона Сахлин, Зелените и Лявата партия (бившата комунистическа партия), ще изпрати 157 депутати в парламента, след като е получила подкрепата на 43.7% от избирателите.

Фредрик Рейнфелд, цитиран от ББС, заяви, че ще търси подкрепата на опозиционната Зелена партия. Той не изключи и възможността да работи със социалдемократите.

Съпредседателят на зелените Мария Ветерстранд заяви обаче, че опозиционният блок остава обединен. Според нея има малки шансове да се стигне до сътрудничество с управляващите.

Лидерът на Шведски демократи Джими Окесон заяви от своя страна, че ще използва възможността партията му да бъде чута, тъй като не е била поканена на официалните дебати по време на кампанията.

Окесон, цитиран от Франс прес, обеща да не създава проблеми след историческото влизане на партията в парламента.

"Няма да създаваме проблеми. Ще поемем отговорностите си. Това е обещанието ми към шведския народ", каза 31-годишният Окесон.

ББС отбелязва, че успехът на крайнодясната партия е шокирал много хора. Имигрантите в Швеция са 14 % от 9.4-милионното население и резултатите подкопават образа ѝ като толерантна и непредубедена страна.

През 65 от последните 78 години Швеция бе управлявана от социалдемократите. Лидерът им Мона Сахлин отбеляза след вота, че лявата коалиция не е успяла да си върне доверието на избирателите, но коментира, че предстои да се види как Рейнфелд планира да управлява без да позволи на социалдемократите да имат политическо внимание.

Британският вестник "Гардиън" коментира, че добрият резултат, постигнат от антиимигрантската партия и изгледите за парламент, в който никоя политическа сила няма достатъчно мнозинство, вероятно ще доведат до отслабване на позициите на кроната спрямо еврото и може да разклатят шведските финансови пазари.

Споделяне

Още от Свят