Десните успяха да надвият БСП за "Петролгейт"

Дясната опозиция успя да се пребори със явната съпротива на БСП и с гласовете на НДСВ и Новото време прокара в парламента искането си за удължаване с два месеца на срока на работа на временната комисия "Петролгейт" и увеличаване на състава ѝ. С 154 гласа "за", 20 "против" и 18 "въздържали се" депутатите приеха и увеличаване състава на комисията от 14 на 21, по трима от всички седем парламентарни групи. През май месец депутатите удължиха с месец работата на комисията.

Така в комисията, проверяваща от март месец насам дали има данни за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, влизат и представители на новите групи на Новото време и на БЗНС-НС. С техните квоти, депутатите от БСП и ДПС, които обикновено гласуват съгласувано и протакат разследването, вече стават малцинство при гласуване на решения в комисията.

Предложението си за новите квоти, Валентин Василев от СДС аргументира с досегашната практика на комисията, където със стария брой членове - по четирима от всяка партия без Новото време и БЗНС-НС, не могат да се изпълнят задачите на комисията.

Председател на комисията остава Борислав Ралчев от НДСВ. Царските депутати ще изтеглят Владимир Дончев, а остават Мариана Костадинова и Тошо Пейков. Асен Агов, Димитър Абаджиев и Панайот Ляков ще представляват ОДС, а от СДС влизат Васил Василев, Николай Младенов и Никола Николов. По време на заседанието на НС днес БСП, Новото време и БЗНС-НС не бяха готови с предложение за свои представители.

По време на дебатите, социалистите, които са основните потърпевши от разследването на анкетната комисия по скандала "Петролгейт", обвиниха ОДС в извличане на политически дивиденти. Сините унижавали политически лидери и президента Георги Първанов, смятат от БСП. Те бяха категорични, че няма никакви данни, че БСП е била финансирана от режима на Саддам Хюсеин и е неоправдано удължаването на "Петролгейт", тъй като тя няма с какво да се занимава.

Татяна Дончева дори предложи на депутатите да изучават арабски език на заседанията си, тъй като и без това няма какво друго да правят. Румен Овчаров пък намекна, че целта на сините депутати е да получат допълнително възнаграждение за участие в още една комисия.

Десните контрираха с тезата, че БСП блокира работата на комисията и не разрешава държавният глава да бъде изслушан в комисията като бивш лидер на БСП от депутатите. ОДС настоя пред комисията да се яви не само президента, но и настоящия лидер на социалистите Сергей Станишев.

БСП предложи комисията да излезе с отчет пред парламента какво е проверила и дали информацията, с която разполага, дава основание за удължаване на нейната работа. В противен случай съществуването и ще се смята за натиск спрямо БСП и президента. Татяна Дончева заяви, че комисията продължава работата си с единствена цел да бъде повикан президентът, въпреки че има законови и конституционни пречки за изслушването му. Дори да се стигне до такова решение, държавният глава може да дойде, може и да не дойде, каза тя.

"Нека президентът да потвърди това, което чуваме в пленарната зала, чуваме много негови адвокати, но нито веднъж държавният глава не се е произнесъл, добави Асен Агов от ОДС.

Михаил Миков от левицата заяви, че ОДС не се интересува от въпроса за представителството в комисиите, а осъществява дребна политическа акция. Според него ОДС иска да превърне комисията "Петролгейт" в следствен орган.

"Шефовете на служби ви дадоха информация по няколко пъти, вие искате да унижавате политически лидери и президента", заяви Миков, според който увличането на държавния глава и всички политически сили в частната политическа игра на сините е деструктивно и лош пример за България като европейска страна. "Ако смятате, че ще извлечете политически дивиденти, а ние ще претърпим негативи, се заблуждавате", закани се Миков на десницата.

Факт е, че излезе списък в иракски вестник, а и при посещението си в България външният министър на Ирак потвърди пред българската външна комисия, че списъкът отговаря на истината и че този документ ще бъде предоставен за разследване на ООН по злоупотребите с програмата "Петрол срещу храни", заяви обаче Агов.

Атанас Папаризов го обвини в инсинуации. Разумните депутати не могат да подкрепят предложението за удължаването на срока на комисията, аз например не желая да си губя времето, добави той.

"Собственият генерал на президента се оказа, че е свързан с престъпния свят", посочи пък Христо Кирчев от СДС от трибуната, визирайки нарочения за смяна шеф на НСО ген. Димитър Владимиров. Христов посочи, че БСП се бърка в работата на генералите и така осъществява пълзящ военен преврат.

От ОДС искат още комисията да изиска официален отговор от правителството на Ирак за списъка на финансираните партии и политици и за кореспонденцията между БСП и БААС.

Без особена връзка с темата, но пък в подкрепа на социалистите стана и Ахмед Юсеин от ДПС и атакува директно бившия журналист Асен Агов с думите: "Едно от известните лица на БНТ преди 1989 г. говореше за величието на Саддам Хюсеин и на Тодор Живков, а сега говори за антикомунизъм. Подбирайте си ораторите."

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?