Десните в ЕП готвят “силно критична” позиция по скандала в София

Десните в ЕП готвят “силно критична” позиция по скандала в София

Групата на Европейската народна партия - Европейски демократи (ЕНП-ЕД), която има мнозинство в Европейския парламент (ЕП), възнамерява да заеме категорична и “силно критична” позиция по въпроса с развихрилия се в България корупционен скандал. Това заяви в понеделник евродепутатът Джефри ван Орден, бивш докладчик за България в ЕП, по време на посещението си в централата на ДСБ в София, съобщи портал Европа.

Целта на визитата му е да се запознае с напредъка и с проблемите, които София среща при изпълнението на т. нар. "специфични показатели", записани в доклада на Еврокомисията, както и да изрази подкрепа за съюзниците от ДСБ и сродните партии.

В София той имаше срещи с главния прокурор Борис Велчев, с членове на Комисията за борба с организираната престъпност и със столичния кмет Бойко Борисов. Евродепутатът заяви, че вярва, че Борис Велчев върши добра работа в борбата с корупцията.

ДСБ и сходните партии имат много силни послания, които се открояват на фона на обвиненията през последните дни, повдигащи силни притеснения, каза Ван Орден по повод корупционния скандал.

Той припомни, че някои членове на групата ЕНП-ЕД бяха против членството на България в ЕС от 1 януари 2007 г. именно поради съмнения в напредъка на реформите.

Като коментира актуалния скандал във властта и отношенията с Москва, Ван Орден заяви: “Това е интересно време за посещения в Москва", визирайки визитата на премиера Станишев и министър Овчаров в Русия, след приключването на което енергийният министър следва да излезе в отпуск.

България и Русия исторически имат много близки отношения, но това не трябва да пречи на свободното развитие на страната ви, е мнението на британския консерватор. Той открои като важен проблем влиянието на Русия върху енергетиката не само на България, но и на ЕС.

Според него строителството на АЕЦ “Белене", изграждането на тръбопровода Бургас - Александруполис и доставките на газ са важни въпроси, но поставят България във все по-голяма зависимост от Русия.

На въпрос на портал Европа каква е позицията на групата на ЕНП-ЕД по въпроса за Русия, Джефри ван Орден отговори:

"Виждането на групата е, че трябва да имаме добри стратегически отношения с Русия, но има определени въпроси, които будят тревога. Ние вярваме, че Русия трябва да приеме демократичните ценности. Корупцията предизвиква тревога, а така също и ситуацията в Чечения. Трябва да се отчита, че Русия все още има желание да използва икономически инструменти за политически натиск. Ние не трябва да се поставяме в ситуация на икономическа зависимост."

Джефри ван Орден каза, че ЕС се стреми към изграждане на близки отношения със страни като Русия, но същевременно той изрази разочарование от липсата на солидарност по въпроси като този за българските медици в Либия.

Според него съобщението за оръжейни доставки от Русия за Либия дава много грешен сигнал към Джамахирията.

Същевременно водачът на листата на ДСБ за евровота Константин Димитров заяви, че този въпрос се поставя не само пред Русия, но и пред други страни, които поставят икономическите си интереси над спазването на човешките права.

Ван Орден отново се обяви в подкрепа на изискването към хората, заемащи обществени длъжности, да подписват декларации дали са сътрудничели на бившите служби за сигурност. По думите му обаче, по-осъдителен е фактът, ако някой излъже за принадлежността си към службите, отколкото самата работа за тях.

Споделяне

Още от България