Десните в парламента искат премиера да обясни кризата в здравеопазването

Дясната опозиция в парламента поиска изслушване на премиера Сергей Станишев за кризата в здравеопазването. Това обявиха ДСБ, ОДС и БНС в четвъртък, след проведени консултации. Трите политически сили ще внесат в сряда предложението си.

Искаме да чуем премиера дали се спазват изискванията в здравната стратегия на кабинета и какво се прави за преодоляване на задълбочаващата се криза в здравната система, обясни Борислав Китов (БНС).

Иван Колчаков (ОДС) допълни, че питането на опозицията е към Станишев, защото проблемът вече не е само от компетенцията на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. “Министърът е жертва на слабата политика на цялото правителство”, каза Колчаков. И допълни, че десните били готови да посочат правилния път за разрешаване на кризата в здравната система.

По думите на Колчаков министърът вече две години не внася доклад за състоянието на здравето на българския гражданин, което е недопустимо.

Стойчо Кацаров (ДСБ) обясни, че оценките на десните политически сили съвпадат и консултациите помежду им ще продължат. Възможно да се стигне до внасяне на общ вот на недоверие на кабинета, обяви Кацаров.

Десните се договориха още ако управляващото мнозинство отхвърли искането им за изслушване на Станишев, да внесат в деловодството на Народното събрание (НС) и предложение за разисквания по здравната стратегия на правителството.

Борислав Китов съобщи, че десните за втори път сезират  Конституционния съд във връзка със Закона за здравното осигуряване. Този път питането е свързано с процедурата, по която бяха приети текстове от закона.

Китов посочи, че проектозакон за промени в закона за здравното осигуряване е бил разпределен към комисия по бюджет и финанси, която да е водеща. Според депутата това е “опит да бъде заобиколена комисията по здравеопазване и се изпълнява политическа поръчка да се компенсират недомислиците с бюджета на НЗОК”.

Споделяне

Още от България