Десните вървят към участие с двама кандидати на изборите

Десните вървят към участие с двама кандидати на изборите

Г-н Георгиев, каква е прогнозата ви за развитие на ситуацията в дясно след явната заявка за съдружие с Бойко Борисов, изразена от СДС?

Във всеки случай едва ли дясното тръгва към обединение. Не виждам как Демократи за силна България (ДСБ) биха могли да станат част от обединение, в което Бойко Борисов и неговата потенциална формация ГЕРБ са присъдружна организация. Това не е крачка към реализиране на проекта “обединено дясно”. Разбира се, може да се появи някакво обединено дясно, но то няма да е цялото. Някои значими сегменти от него няма как да се окажат в неговите рамки или ако го сторят, това би било тотална загуба на идентичност, доколкото те я имат и ги прави възможни и съществуващи в дясното пространство.

Някой в дясно печелили от тази крачка на Петър Стоянов към центъра?

Аз не знам Стоянов крачка накъде прави – към центъра или към периферията. По-скоро смятам, че това е една крачка към периферията на политическото пространство. ДСБ в някакъв смисъл може би ще спечели, защото има една не малка разколебана част във същинското автентичното дясно, която продължава да се лута в избора между това, което остана от СДС и това, което е ДСБ. При такъв ход на СДС не е изключено част от остатъчния електорат на СДС да се преориентира към ДСБ, т.е. Иван Костов дори да спечели от случващото се.

Според вас, ако Бойко Борисов наистина даде подкрепа за евентуална президентска кандидатура на Петър Стоянов, има ли шанс Стоянов да спечели изборите?

Доста странни тълкувания на своето поведение и за своите потенциални съдружници излъчва СДС. Моята лична оценка за дясното и за поведението на Петър Стоянов е, че той, подкрепен или неподкрепен от Бойко Борисов, няма големи шансове да участва в двубой с Първанов. Той по-скоро може да участва в многобой с няколко кандидата срещу Първанов. Единственият, който може да участва в този двубой, е Бойко Борисов, но не и Стоянов.

Би било много странен ход дясното да се консолидира около Бойко Борисов. Ако той все пак поразмисли, промени решението си и вземе участие в президентските избори, това би било групово самоубийство на дясното. Няма как победата на Бойко Борисов да бъде победа на СДС или на онова дясно, което познавахме през последните 16 години.

Десните са практически блокирани заради разминаването между СДС и ДСБ по различни въпроси, включително и за това да проведат ли предварителни избори. Оформя ли се вариант за двама десни кандидати на президентските избори?

Все по-вероятен ми се струва този вариант. Той ще е и най-логичен предвид това, което наблюдаваме от доста време насам. Е, не вярвам да се стигне до трима, но двама е естествено. Това е естественото състояние. Дори да се осъществи тезата на ДСБ за предварителни избори – да, те ще излъчат един победител, но и това няма да консолидира дясното. Няма да успее, защото не само политическите елити, вече и самите електорати на ДСБ и СДС - с изключение на един малък сегмент – това вече са съвсем различни хора. Изповядват различни ценности, имат различна визия за това какво може да се случи с десницата, с България и т.н. Да не говорим и за другите десни. Те са по-малки, но и там текат процеси. Остатъците от ДП, от БЗНС, ВМРО, ССД – навсякъде се случват нееднозначни неща.

Има ли вариант Борисов да стане кандидат на ГЕРБ и на част от десните?

Все още има някакви шансове Борисов да се яви на изборите за президент, но той решително няма да е кандидат на обединената десница. Той ще е кандидат на себе си и може би на някакъв сегмент от дясното.

Кой държи силната карта във взаимоотношенията между Бойко Борисов и СДС?

Няма как да е СДС. Трудно ми е да гадая какви са същинските намерения на Бойко Борисов, но и неговата ситуация е сложна. Не е особено в негов интерес да се кандидатира на тези избори. Тогава целият проект ГЕРБ няма да се състои, но това пък е шанс на доста от формациите в дясно да оцелеят. В интерес на някои от десните формации, които са застрашени от ГЕРБ, тъй като той заплашва преди всичко десен и центристки електорат, е Борисов да стане президент, а не да прави ГЕРБ, защото това е непосредствената заплаха. Може би затова те държат да го въвлекат в тези преговори.

Като че ли от това полза ще има и НДСВ?

Това е толкова неясно, колкото и обединеният кандидат на десницата. Не мисля, че до 1 септември ще има някаква яснота. НДСВ е също в много тежка криза. Не виждам с какво негов кандидат би могъл да го извади от състоянието или от тенденцията, в която движението се намира. По-скоро кандидат на НДСВ също ще регистрира нисък резултат, което ще е още едно доказателство за реалното състояние на тази партия. Тогава въпросът е каква полза ще има НДСВ да издигне кандидат, който ще получи по-малко гласове от “Атака”?

Има ли възможност Георги Първанов да предотврати една подкрепа на Бойко Борисов за десните и така да си осигури безпроблемно втори мандат?

Не знам дали изобщо Първанов работи в такава посока и изобщо има ли смисъл да работи. За Първанов не е много неизгодно ГЕРБ да подкрепи кандидат на десните. Такава подкрепа нищо не влече. Много добре си спомняме подкрепата на НДСВ и то в апогея на неговата сила, за Петър Стоянов. ГЕРБ не е такава формация, че да може да осигури монолитна подкрепа за нещо, призована от доста виртуалния си като формален статус лидер. Там няма нито такива механизми, нито настроения, които да реагират на такъв тип повик. Да, ГЕРБ би подкрепил Бойко Борисов, но няма нищо в изследванията, което да показва, че за електората на ГЕРБ Петър Стоянов е по-симпатичен от Първанов. Президентът в никакъв случай не се възприема от хората като “големия противник”. Правителството може би се мисли по такъв начин, но не и Първанов.

Каква полза има Борисов от тези заигравания ту с Петър Стоянов, ту с Георги Първанов?

Има и ползи, има и рискове. Ползата е, че това все още го държи в достатъчно уникална позиция на фактор, който поддържа връзки с всички, който е търсен, обгрижван от всички. В един момент обаче той може да си мине мярата. Тогава всичко това може да се изконсумира като негативи, като досаждане на публиката. Мисля, че е много близко до тази мяра и може да я прехвърли към септември, ако продължава в същия дух. Мине ли си мярата, започват едни трудно контролируеми процеси и ще бъде принуден да си вземе едномесечен отпуск от публични изяви.

Няма ли да му попречи това към края на годината, когато ще прави партия с някакви ясно формулирани политически тези?

Възможно е да попречи. Партийното строителство е нещо, за което Борисов може би не си дава сметка колко е сложно в среда, която е силно негативна и силно отчуждена от този тип политически живот, който партиите предлагат. Това ще бъде сериозно изпитание за Борисов, независимо в каква кондиция се намира самият той като обществено доверие и актуални политически позиции.

Поради тази причина създаването на партия няма да тръгне с такъв летящ политически старт, какъвто им се иска на инициаторите на тази идея и кауза. Това ще бъде дълъг мъчителен процес, обременен с твърде много персоналии, вече не само с една, и заедно с всички онези негативи, с всичкия информационен шум, който те ще внесат и ще размият засега достатъчно контролираните послания от лидера на тази организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?