Десницата се разбра за следващия коалиционен кабинет на Чехия

Две чешки десни партии и една центристка формация, които разполагат с мнозинство в парламента след изборите на 28 и 29 май, се споразумяха по проект за управляваща коалиция. Това съобщи в сряда лидерът на дясната Гражданска демократическа партия Петър Нечас, цитиран от Франс прес.

Най-вероятно Нечас ще бъде следващия чешки премиер.

"Гражданска демократическа партия, дясната ТОП 09 и центристката партия "Обществени дела" изразиха общото си желание да създадат коалиционно правителство на бюджетната отговорност и спазването на закона", заяви пред журналисти Нечас.

Според конституцията на страната бъдещият премиер трябва да бъде назначен от президента Вацлав Клаус, който заяви в понеделник, че ще изчака първо резултатите от консултациите между партиите.

Макар и с най-много гласове (22,1 процента) Социалдемократическата партия няма достатъчно силен партньор да формира парламентарно мнозинство. Заедно с комунистите социалдемократите имат едва 82 места в парламента. Трите партии, които обявиха, че са постигнали съгласие за управляваща коалиция, имат 118 места в 200-местната долна камара на парламента.

След като бе съобщено за постигнатото споразумение, президентът Клаус съобщи, че утре сутринта ще приеме Нечас, допълва Франс прес.

Лидерите на трите партии ще се срещнат отново на 9 юни, съобщи на свой ред Петър Нечас.

Споделяне

Още от Свят