Десницата смачка социалистите на местните избори във Франция

Националният фронт на Марин льо Пен не успя да спечели департамент

Никола Саркози

Две години преди президентските избори във Франция дясната опозиция постигна голяма победа спрямо управляващите социалисти на департаменталните избори, a Националният фронт на Марин льо Пен постигна по-слаби от очакваните резултати.

Дясната партия Съюз за народно движене на бившия френски президент Никола Саркози и нейните съюзници центристите си осигуриха контрола върху 66 департамента от общо 101.

Левицата, която е на власт, печели контрола само в 33 департамента. За един департамент - Воклюз - нещата все още не са ясни, но засега изглежда, че нито една партия няма да има мнозинство.

Така 25 департамента преминаха от левицата в ръцете на десницата.

Националният фронт на Марин льо Пен не успя да поеме ръководството на поне един департамент, каквито бяха амбициите му.

Лидерката на крайната десница обаче определи представянето на партията си като невероятен успех, който поставя основата за идните победи.

Департаменталните избори се смятаха за предпоследен тест за нагласите на избирателите в навечерието на президентските избори през 2017 г. Последният тест са регионалните избори в края на настоящата година.

Досега левицата беше начело на 61 департамента, а десницата - на 40.

Сред най-символичните загуби беше преминаването в дясно на департамента Корез, смятан за бастион на президента социалист Франсоа Оланд, както и на департамента Есон - бастион на премиера Манюел Валс.

Премиерът на Франция призна безспорната победа на републиканската десница и я приписа на разделенията в редиците на левицата. Валс изрази съжаление, че Националният фронт се е представил много добре на изборите.

Избирателната активност на втория тур беше 50.01 процента. 40 милиона французи имаха право на глас. Това е четвъртата поредна загуба за социалистите в рамките на една година, след провала на общинските, на европейските и на сенатските избори миналата година.

След края на изборите Оланд и Валс дадоха да се разбере,че няма да променят политиката си, но обещаха да удвоят усилията си и да работят по приоритета за заетостта. Валс освен това подчерта, че е чул посланието на французите, техните изисквания и техния гняв, изразени своеобразно на департаменталните избори.

Вестник "Фигаро" коментира, че десният лагер все още е разделен по въпроса как да интерпретира тази победа. Бившият премиер Ален Жупе смята, че победата се дължи на стратегията за победа, възприета от съюза между десницата и центъра. Бившият президент Никола Саркози пък определи поражението на левицата като безпрецедентно неодобрение и отхвърляне на управляващите.

Левицата понесе историческо поражение, пише в. "Монд", цитиран от БТА.

Само един департамент, Лозер, премина от дясно в ляво след втория тур вчера. Лозер е най-малко населеният департамент в страната, посочва изданието. И докато десницата и центристите постигнаха победа на изборите, мнозина се питат дали крайната десница претърпя поражение, като не успя да спечели нито един департамент. За лидерката на Национален фронт Марин льо Пен представянето на втория тур е победа. Тя обещава, че нейната партия ще се представи още по-добре на регионалните избори и се надява да спечели четири региона. Марин льо Пен допълва, че Националният фронт не е очаквал да спечели сега, защото залогът е бил прекалено висок, но настоява, че ако ѝ се даде време, хората ще видят на какво е способна.

Решителната изборна победа на десния "Съюз за народно движение" и центристките му съюзници върна Саркози във фокуса наобщественото внимание след не особено бляскавото му завръщане в политиката през септември, отбелязва британският в. "Гардиън". През последните месеци партията му се сблъска с дългове, обвинения за финансови скандали и вътрешни разногласия, но резултатът от изборите променя всичко. Според Саркози
историческата победа отразява отхвърлянето на политиката на президента Франсоа Оланд, отбелязва изданието.

Ясният победител на френските избори е съюзът на консервативни партии, който спечели контрола над две трети от департаментите в страната, отбелязва от своя страна в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки големия напредък на крайнодесния "Национален фронт" на Марин льо Пен, партията не можа да спечели достатъчно гласове, за да получи контрола дори над един френски департамент. При все това премиерът Манюел Валс предупреди, че броят на гласовете, спечелени от възприелия твърда антиимигрантска и антиевропейска позиция "Национален фронт", "показва силна промяна в политическия пейзаж, от която всички ние ще трябва да направим собствените си изводи", посочва изданието.

Обръщането на французите надясно беше ознаменувано от първия кръг на местните избори на 22 март, смята в. "Ню Йорк таймс". Забавящата се френска икономика влияе на гласоподавателите в страната, а продължителната безработица засяга особено тежко младите, подчертава изданието.

Споделяне

Още от Свят