Десницата укрепи позициите си на местните избори в Италия

Десницата укрепи позициите си на местните избори в Италия

Управляващата десноцентристка коалиция на премиера Силвио Берлускони успя значително да разшири позициите си спрямо лявоцентристката опозиция в местната власт, показват резултатите от провелите се в неделя и понеделник регионални избори в 13 от общо 20 италиански области, в 4 провинции и над 400 общини.

Алиансът, включващ партията на Берлускони "Народ на свободата" (НС) и "Северната лига" печели победата в 6 от областите, а опозицията, водена от лявоцентристката Демократическа партия на Пиерлуиджи Берсани победи в 7 области (Тоскана, Умбрия, Базиликата, Марке, Емилия-Романя, Пулия и Лигурия).

Досега обаче десницата на Берлускони имаше властта само в две от 13 области. Сега тя отнема от лявата опозиция 4 области. Това са двете южни области Калабрия и Кампания, и двете силно оспорвани - Пиемонте и Лацио, където е и столицата Рим. Досега Лацио бе контролирана от левицата. Прогнозните резултати сочат победа в Рим на дясната синдикалистка  Рената Полверини над бившата еврокомисарка с радикални възгледи Ема Бонино. Дясната коалиция печели и в Ломбардия и Венето на север, където бе на власт досега.

Говорителят на правителството Паоло Бонаюти нарече успешно представянето на десноцентристката коалиция в междинните избори, на които обикновено избирателите отправят предупреждение към действащото правителство. "Фактът, че италианците решиха, тъкмо напротив, да го възнаградят в момент на криза, е успех", каза Бонаюти. Според него победата на Рената Полверини е сензационна.

Резултатите на десницата изглеждат впечатляващи и на фона на нейните собствени предварителни очаквания, които в най-добрия случай бяха за победа в 4 от 13-те области.

Италианският вестник "Кориере дела сера" определя като чудо факта, че десницата спечели областта Лацио, след като там имаше най-големи проблеми и гафове с регистрирането на кандидатите на НС. За вестник "Стампа" най-интригуваща  е била битката в северната област Пиемонте, с център Торино, където кандидатът на евроскептичната и антиимигрантската партия "Севера лига" Роберто Кота спечели пред кандидатката на левицата Мерчедес Бресо. За вестник "Република" най-важното са победите на "Северната лига" в северните области на Италия. Партията на Умберто Боси направи истинско цунами на север, коментира изданието, като припомня, че нейните кандидати сега ще управляват Венето и Пиемонте.

Левият вестник "Унита" подчертава, че, въпреки че опозиционната Демократическа партия запазва контрола върху 7 области, в редиците ѝ се долавя силно разочарование от случилото се на вота.  

За отбелязване е и победата на десницата в провинция Акуила, досега ръководена от левицата. Провинцията пострада преди година от катастрофално земетресение. Смяната на властта там е признак, че жителите на района оценяват усилията на Берлускони да се справи с кризата, породена от труса.

Като лична победа на премиера могат да се оценят и резултатите в Кампания. Там той спечели доверието на обществото, като реши кризата с боклука в областния център - Неапол, малко след като спечели националните избори през 2008 г.

Като цяло коалицията на Берлускони успя да опровергае прогнозите, че ще загуби регионалните избори и така ще бъде наказана от италианските избиратели заради скандалите в редиците ѝ и управлението на икономическата криза.

Все пак като израз на разочарованието може да се тълкува спадът в избирателната активност от 71.4 процента преди 4 години, когато бяха предходните областни избори, на 63.6 процента сега.

Но левоцентристите така и не успяха да се възползват от очевидно все по-голямото разочарование на народа от политиката.

"Десноцентристите спечелиха", призна Антонио Ди Пиетро, лидерът на италианската опозиционна партия  "Италия на ценностите". Той допълни, че левоцентристката коалиция, в която влиза и неговата партия,  е "неспособна да привлече онези, които се въздържаха от гласуване".

Споделяне

Още от Европа