Десницата в Бундесрата отхвърли предложенията на Шрьодер за реформи

Канцлерът Герхард Шрьодер изрази съжаление, че законопроектите на неговото правителство за реформа на трудовия пазар и за намаляване на подоходния данък бяха отхвърлени днес от доминираната от опозицията горна камара на германския парламент - Бундесрата.

"ХДС/ХСС избраха блокадата. Надявам се това да не продължи дълго", каза пред журналисти Шрьодер, цитиран от ДПА. Той поиска управляващите и опозицията бързо да намерят компромис в помирителната комисия за така необходимите реформи и призова за "коалиция на разума".

"Германия се нуждае сега от сътрудничество на големите политически сили", каза Шрьодер, имайки предвид управляващата социалдемократическа партия и консервативния опозиционен блок ХДС/ХСС. Ако ХДС/ХСС останат на своето "не" на реформите, тяхна ще е отговорността за това, че икономическият растеж ще намалява, а безработицата ще расте, каза Шрьодер.

Той предложи на ръководството на Християндемократическия съюз/ХДС/ да разговарят още веднъж за предложеното от правителството предсрочно намаляване на подоходния данък от началото на идната година и каза, че до началото на декември трябва да има яснота по този въпрос.

"Правителството знае, че трябва да е готово на компромиси. Надявам се управляваните от ХДС провинции да поемат протегнатата ръка", каза финансовият министър Ханс Айхел.

"Въпросът не е дали да се правят реформите, а как да се направят", подчерта министър-председателят на провинция Тюрингия, християндемократът Дитер Алтхаус. Съгласието за това трябва да бъде намерено в помирителната комисия, която се състои от 32-ма членове.

Половината от тях са депутати от Бундестага, а другата половина - членове на Камарата на провинциите - Бундесрата. Като партийни лагери те са 15 социалдемократи плюс един от Зелените и 15 политици от ХДС/ХСС плюс един свободен демократ.

Заседанията на комисията, които се водят при закрити врата, започват на 13 ноември, а резултатът трябва да е налице до 10 декември. Ако се постигне съгласие за компромисни варианти на отхвърлените законопроекти, те ще се предложат за одобрение най-напред в Бундестага, където правителството има мнозинство, и след седмица - в Бундесрата.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес