Десният екстремизъм "търсен" в България

В България редом с Турция, Украйна и Унгария има най-голямо "търсене” на дискриминационни, антиестаблишмент и авторитарни идеологии. До това заключение е стигнал унгарският институт за политически изследвания и консултинг Political Capital в актуалния анализ на своя Индекс за търсене на десен екстремизъм (DEREX), предаде радио Дойче веле. Този индекс измерва и сравнява предразположението на хората от 32 страни главно от Европа към крайнодесни политики.

Десницата е във възход на Изток

Предразсъдъците и антиромските настроения в Източна Европа са тясно свързани с противопоставяне на политическата система, недоверие и комплекс от други проблеми в обществото и държавата, заключават анализаторите на Political Capital. Според тях, докато крайната десница е във възход в някои източноевропейски страни, в Западна Европа заплахата от нея намалява. До известна степен това се дължи и на факта, че в западната част на Стария континент крайнодесни идеи добиват привлекателност в тиради за политика срещу имиграцията - тема, която рядко води до отрицание на политическите лидери и кръговете им в една държава.

Голямото "търсене” на десен екстремизъм води до редица рискове, предупреждават от института Political Capital. Ниското ниво на доверие може да попречи на функционирането на една демократична система. Антиелитизмът и икономическият протекционизъм пък могат да попречат на инвестициите. Ксенофобията и агресивният национализъм са заплаха за вътрешния и регионалния мир.

А обществено мнение ръководено от национализъм и противопоставяне на политическия естаблишмент би могло да тласне политиците към по-силен радикализъм, смятат унгарските анализатори и сочат България като пример.

Извън демократичните граници

Според тях, правителството на Бойко Борисов често излиза извън демократичните граници, опитвайки се да разчиства сметки със своите опоненти. Реториката му за законност и ред, ако би била приложена на практика, би направила България да изглежда повече като полицейска държава, отколкото като демокрация. Това обаче се посреща със значително одобрение от страна на българското общество, посочват унгарските анализатори.

Те предупреждават също, че има опасност от радикализация на българското турско малцинство заради дискриминацията, на която е било подложено. Според унгарския институт Political Capital, около 16 процента от мюсюлманите в България са потенциални екстремисти.

Споделяне

Още от Европа