Десноцентристите влизат в битката за Европейската комисия

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер

Десноцентристите в Европа се впуснаха в надпреварата за председателството на Европейската комисия (ЕК) с няколко претенденти, сред които бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, съобщава агенция Франс прес.

Германският канцлер Ангела Меркел даде одобрението си за началото на процеса по излъчването на кандидат, по време на форум на Европейската народна партия (ЕНП), организиран преди откриването на срещата на върха на лидерите на ЕС, съобщили за АФП няколко източници. До този момент Меркел се показваше като повече от резервирана за този процес.

Изборът ще бъде направен на партиен конгрес на ЕНП на 6 и 7 март в Дъблин, съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Няколко премиери и бивши правителствени ръководители вече са сред кандидатите: ирландецът Енда Кени, финландецът Юрки Катайнен, полякът Доналд Туск и отскоро Жан-Клод Юнкер. След като дълго време отричаше да е заинтересувана, тази европейска фигура, премиер на Люксембург в продължение на 18 години, наскоро сподели с френския в. "Монд": "Готов съм, стига да го поискат от мен".

"Юнкер залага на няколко варианта. Кандидатира се за ЕК, но името му се спряга също и за приемник на Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет", обясни за АФП източник от ЕС.

"Избирането му за председател на ЕК ще създаде проблеми на някои правителствени ръководители, особено на г-жа Меркел", заяви същият източник.

"Юнкер е необходима част от уравнението, но не и в ЕК", твърди друг източник.

Френският еврокомисар Мишел Банрие също казва, че би се кандидатирал, ако ЕНП поиска това от него.

Люксембургският еврокомисар Вивиан Рединг също излиза на арената, но кандидатурата на Юнкер намалява шансовете ѝ.

Следващите два месеца ще бъдат използвани от кандидатите да съберат подкрепа в собствените си политически семейства.

"Решението в крайна сметка ще бъде на Ангела Меркел", споделил с АФП източник от ЕНП.

Избраният кандидат ще се изправи срещу избраниците на другите политически групи в Европейския парламент (ЕП). На първо място срещу Мартин Шулц от социалистите, които в момента са втората най-голяма сила в ЕП след ЕНП.

Ще се кандидатират също така, но без никакъв шанс, победителят от дуела при либералите между финландския еврокомисар Оли Рен и бившия белгийски премиер Ги Верхофстат, кандидатът на радикалната левица Алексис Ципрас и един представител на зелените.

Председателят на ЕП Мартин Шулц, чийто мандат е на път да изтече, приветства решението на ЕНП да излъчи кандидат. "Ако Жан-Клод Юнкер планира да се кандидатира, то това ще бъде именита кандидатура", коментира той на пресконференция.

Той призна, че решаващ ще бъде изборът на Меркел. Според него канцлерът няма да е против номинацията, "но не зная какво ще направи тя в крайна сметка", каза той.

Ангела Меркел е начело на правителство на т.нар. голяма коалиция с Германската социалдемократическа партия, в която членува и Шулц. Но решаващи ще бъдат гласовете на германските евродепутати от двете големи партийни семейства, които ще създадат силен блок в бъдещия ЕП.

Бъдещият председател на ЕК трябва да получи гласовете на мнозинството депутати, които ще бъдат избрани на европейските избори през май. Това ще наложи създаването на политически съюзи и контрасъюзи.

Председателството на ЕК е един от четирите поста, на които ще има кадрови смени идната година, наред с председателството на Европейския съвет, ЕП и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Уравнението не е просто. Трябва да бъде намерен деликатен баланс между държавите членки и двете големи политически семейства, лявото и дясното, тъй като нито едно от тях не разполага с мнозинство. Освен това, макар и нищо да не го налага, поне единият от тези постове би трябвало да бъде зает от жена.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?