Десноцентристки лидери в Италия се страхуват от Движението "Пет звезди"

Десноцентристки лидери в Италия се страхуват от Движението "Пет звезди"

Десноцентристки лидери в Италия, където в неделя ще има парламентарни избори, са разтревожени от силата на насоченото срещу върхушката Движение "Пет звезди", предаде Ройтерс.

Днес е последният ден от предизборната кампания, а според социологическите прогнози никоя партия няма да постигне категорична победа.

Десноцентристката коалиция на бившия министър-председател Силвио Берлускони вероятно ще бъде най-големият блок в парламента, а Движение "Пет звезди" почти сигурно ще е най-голямата отделна партия.

Управляващата левоцентристка Демократическа партия плаща цената на анемичното икономическо възстановяване след най-тежката рецесия от Втората световна война и може да се нареди на трето място.

Преди две седмици влезе в сила забрана за социологически проучвания, но партиите провеждат свои анкети. Десни лидери разкриха вчера, че се страхуват от евентуална победа на Движение "Пет звезди" в южните райони на Италия.

"Те се представят наистина добре, наистина добре", каза лидерката на партията "Италиански братя" Джорджа Мелони, чийто коментар, отправен към нейни съюзници, беше уловен от микрофон по време на предизборна проява.

Рафаеле Фито, който оглавява партията "Ние сме с Италия", заяви, че подкрепата за Демократическата партия "рухва" на юг.

"О, Боже", възкликна лидерът на Северната лига Матео Салвини, като добави, че се надява подкрепата за Демократическата партия да остане над 20 процента, което да помогне за удържането на Движение "Пет звезди".

В друг коментар, уловен от микрофон, Мелони каза на Салвини, че Северната лига ще победи партията на Берлускони "Напред, Италия".

Берлускони се е споразумял с най-големия си съюзник - Северната лига, че партията, която спечели най-много места, ще реши кой да бъде министър-председател.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа