Дете е починало в час по физическо в София

Единадесетгодишен ученик от столичното 81 СОУ "Виктор Юго" е починал във вторник следобед, след като му прилошало в час по физическо възпитание. Предполага се, че смъртта е настъпила в резултат на спиране на сърцето, момчето и друг път е посещавало болници заради инциденти и оплаквания.

Бащата на детето Златко Желев обвинява спешния екип, който по думите му се е забавил с повече от половин час след подадения сигнал. Според него е абсурдно в XXI век да няма училищни лекари.

 

"Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава. Тя не съществува. Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки. Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в здравното министерство. Случаят не бива да се потулва", призова родителят по БНР.

 

От здравното министерство обаче съобщиха, че линейката е пристигнала в училището на 13-ата минута от постъпването на сигнала в Бърза помощ. Информацията е подадена вчера в 13.59 часа и в 14.12 часа лекарският екип е бил на мястото, съобщиха министерството. Забавяне при оказването на помощта обаче е имало, тъй като на операторите от тел. 112 им отнело време да установят адреса на училището, а в последствие най-близката болница отказала да приеме детето, тъй като не била компетентна за такава помощ.

 

Д-р Ангел Ангелов от Центъра за спешна медицинска помощ съобщи, че при пристигането си в училището, лекарите от Бърза помощ са установили вече настъпила клинична смърт. “Извършени са всички реанимационни дейности, като 10 минути по-късно детето е било закарано с линейката в болница "Св.Анна". Използван е дефибрилатор, респиратор за прочистване хода на дихателните пътища, извършено е обдишване на детето, направена е електрокардиограма“, съобщи той.

 

Детето е прието в болницата без сърдечна дейност. Въпреки това от болницата твърдят, че и там в продължение на час дежурните лекари са го реанимирали, но без успех.

 

Сигналът за инцидента е подаден към тел.112 от жена, която по-късно е обяснила пред лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ, че операторите на спешния телефон не са успели бързо да установят къде точно се намира 81-во училище, съобщи Ангелов.

 

От тел. 112 обаче отрекоха те да са причина за забавянето. Дани Недялкова от тел. 112 съобщи, че при тях сигналът е постъпил в 13.55 часа от мъж, който е информирал, че дете от пети клас е паднало и губи съзнание. Сигналът веднага бил изпратен на Центъра за спешна медицинска помощ, уверява Недялкова. Тя посочи, че при постъпване на повикване, веднага се индикира мястото, от което се звъни и изрази изненада от твърдението на Ангелов, че операторите са изгубили време в търсене на местоположението на училището.

 

Същевременно е потърсена помощ и от болница "Св.Панталеймон", но заведението отказва с аргумента, че е специализирано за травматологични случаи.

 

“Детето е било изследвано преди време в болниците "Св.Анна","Пирогов" и Националната кардилогична болница по повод на два предишни подобни инцидента и доколкото имаме информация становищата на колегите от трите лечебни заведения е, че не е имало нищо тревожно около неговото здравословно състояние“, съобщи Ангелов.

 

Екип от училищни психолози оказва психологическа помощ на съучениците на починалото дете.

 

По случая тече разследване.

Споделяне

Още от България