Дете е с опасност за живота след поглъщане на магнитни топчета като игра в TikTok

Дете е с опасност за живота след поглъщане на магнитни топчета като игра в TikTok

Шестгодишно момиче се бори за живота си след като е погълнало магнитни топчета като предизвикателство в социалната мрежа TikTok. Момичето, което е от Бургас, е оперирано по спешност в "Пирогов". Родителите на детето искат да насочат общественото внизание към опасната практика и се обръщат към веригата за детски стоки "Хиполенд", която дава гласност на случая.

Това е само един от зачестилите през последните месеци случаи у нас на поглъщане на магнитни топчета, опасни за здравето и живота на децата.

Шестгодишното момиче се сдобива с магнитните топчета от по-големия си брат, който пък ги получава в училище в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като слага на езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми - силни болки в корема месец и половина след "играта". Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в в "Пирогов".

За д-р Стоилов това е поредният случай на погълнати магнитни топчета. През последните няколко месеца в "Пирогов" зачестяват операции на деца, глътнали топчета по време на популярната игра в социалните мрежи. "Преди момичето, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт", разказва д-р Стоилов.

"Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема", допълва той.

Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в корема на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Родителите на пострадалото дете и лекарите в "Пирогов" са категорични, че животозастрашаващите магнитните топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас – така както са направили вече в други страни.

От "Хиполенд" също призовават родителите да не купуват опасните магнитни топчета на децата си, независимо от възрастта им, както и да разговарят с децата си, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря заради възможните сериозни и болезнени последици.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?