Дете на година и половина осъди Столична община за дискриминация

Отменен е оспорваният "роднински" критерий за класиране в детски градини

Дете на година и половина осъди Столична община за дискриминация

Куриозно на пръв поглед дело, заведено от името на дете на година и половина, доведе до обявяване за дискриминационен на един от най-спорните критерии за класиране в софийските детски градини. Административен съд София – град постанови, че е недопустимо децата да се ползват с предимство и да получават допълнителни точки в класирането, ако някой от родителите им или баби и дядовци са работили в общинско детско заведение в последните 6 месеца.

Делото е заведено от името на Ф.Н.Е., роден на 17 юни 2011 г. срещу правилата за приемане на деца в общинските детски заведения в София, приети с решение на Столичния общински съвет на 23 юни 2011 г. Съдът се съгласи с аргументите на родителите, действащи като законни представители на малолетния Ф.Н.Е., че оспорваният критерий, даващ предимство от три допълнителни точки за класирането на детето, ако то има поне един родител (настойник) или баба/дядо, които работят в общинска детска градина или детска ясла най-малко 6 месеца преди заявяване на предимство, представлява форма на пряка дискриминация - по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминацията.

Детето, "завело" делото, е прието в ясла и не е останало извън класирането, но въпреки това съдът е преценил, че има правен интерес, защото му предстои кандидатстване и за детска градина. Записването с предимство на деца, чиито роднини работят в градините, е случай на пряка дискриминация по признак "заемано обществено положение", постанови съдът.

Съдиите са отхвърлили аргументите на Комисията за защита от дискриминация, която по-рано се е произнесла по подобен казус, допускайки критерия "роднини" с мотива, че това представлява опит за стимулиране на персонала в общинските заведения.

Решението на Административния съд в София може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?