Дете, паднало от крепостна стена на Царевец, стана донор на друго момче

Шестгодишно дете, което падна от крепостна стена на хълма Царевец във Велико Търново в сряда, стана донор на деветгодишно момче. Въпреки усилията на лекарите шестгодишният Дилян изпада в мозъчна смърт и близките му решават неговите органи да бъдат дарени, за да помогнат на други хора.

Сърцето на момчето бе трансплантирано успешно в ранните часове в петък на 9-годишния Мартин в болница "Света Екатерина".

Операцията е извършена от екип, ръководен от директора на болницата проф. Генчо Начев. Тя е продължила 6 часа и половина и е приключила в 8 часа сутринта.

"Мартин е в реанимация с оставащ риск за живота, както е при всички пациенти с трансплантация след излизането от операционната", съобщи Начев.

Деветгодишното момче е било в листата на чакащите за трансплантация от февруари месец 2008 г. Мартин е бил с диагноза разширение на сърцето в резултат на дифузно увреждане на сърдечния мускул. Болестта се е развила след тежка инфекция, която е засегнала сърдечния мускул.

Черният дроб на 6-годишния Дилян е бил взет от от болница "Лозенец", а двата бъбрека - от Александровска болница. Очаква се органите ще бъдат трансплантирани на други чакащи пациенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България