Дете почина от птичи грип в Тайланд

Очаква се да излязат резултатите от лабораторните анализи на всички съмнителни случаи.

По-рано министерството съобщи за смъртта на 6-годишно момче, настъпила снощи в болница в Банкок.

Болестта се разпространява бързо в цяла Азия, като днес представител на пакистанското министерство на земеделието съобщи, че птичи грип е открит в птицеферма в южния пакистански град Карачи.

Източникът заявил, че не са открити никакви доказателства болестта да е пренесена и на хора.

Засега няма данни вирусът да се предава от човек на човек, но експерти от Световната здравна организация (СЗО) заявиха, вирусът бързо мутира. Всички заболели до този момент хора са се заразили при контакт с инфектирани пилета.

Птичи грип има в 10 провинции на Тайланд, съобщи днес министърът на промишлеността Сомсак Тепсутин, цитиран от АФП.

Досега според официалните данни засегнати бяха само двете централни провинции Суфан Бури и Канчанабури.

В опит да спрат разпространението на птичия грип властите наредиха унищожаването на милиони птици. Тайланд е четвъртият в света износител на пилета.

В петък Европейският съюз спря вноса на птиче месо и продукти от Тайланд, подобни мерки въведоха Япония, Русия и други държави.

На 28 януари Тайланд ще е домакин на международна среща на министри на засегнати от вируса страни и специалисти по грип, в рамките на която ще бъдат обсъдени възможностите за предотвратяване на разпространението на вируса. Покана за участие в срещата вече са приели Виетнам, Хонконг и Камбоджа, уточни тайландският външен министър Суракиат Сатиентай. Той допълни, че Тайланд очаква също отговор от Сингапур и Япония.

Тайландското правителство обеща бързи и безпощадни действия за борба с болестта, която според Световната здравна организация (СЗО) може да предизвика епидемия, по-тежка и от тази с тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Засега освен в Тайланд случаи на птичи грип са регистрирани във Виетнам, Тайван, Япония, Южна Корея и Камбоджа.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?